Zo weet je altijd welke (paarden)kosten je zakelijk kunt aftrekken!
Zadel, dekjes, hoofdstel (eentje mét en eentje zónder lakneusriem), bitten, halsters, dekens, beenbeschermers, glansspray, poetsspullen, die lekkere vanille paardensnoepjes, nieuw wedstrijdjasje, plastron die daar natuurlijk bij past, een nieuwe KEP (die is veilig maar je moet er zeker ook representatief uitzien), inschrijfgeld voor je wedstrijd, trailer, benzinegeld en die welverdiende vette hap na je gereden proefjes.
Belastingen en de Belastingdienst
Het is geen geheim dat de paardensport een hoop kosten met zich meebrengt. Voor jou, als hippisch ondernemer, is er natuurlijk niets leuker dan shoppen voor mooie paardenspullen en dit zakelijk kunnen aftrekken. Je kunt niet alleen de btw aftrekken, maar het drukt ook nog eens je winst waardoor je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (afhankelijk van de rechtsvorm van jouw bedrijf) hoeft te betalen.
Privé vs. Zakelijk
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk profiteren van het feit dat je een hippisch ondernemer bent. Aan de andere kant zit je ook niet te wachten op boetes of naheffingen, omdat je iets zakelijk hebt aangekocht terwijl dit geen verdedigbare zakelijke kosten waren.
Dus, hoe weet je nu welke kosten je zakelijk kunt aftrekken en welke niet?
Iedere onderneming is weer anders en heeft andere bedrijfsactiviteiten. Of bepaalde uitgaven gekenmerkt kunnen worden als zakelijke kosten of niet heeft alles te maken met jouw bedrijfsactiviteiten. Voor de één kan dit betekenen dat wedstrijden zakelijk afgetrokken kunnen worden (zelfstandige ruiter), maar voor een ander is dit niet per definitie aftrekbaar (hoefsmid) omdat de kosten niet bijdragen aan het bestaansrecht en de groei van de kernactiviteiten van het bedrijf. De kosten hiervan zijn daarom privé. Echter, ook hier kan weer creatief mee omgegaan worden (bijvoorbeeld door middel van sponsoring).
Tip: Wat zou je doen als…
Vanwege de uiteenlopende bedrijfsactiviteiten is het niet mogelijk een standaard lijst te maken met welke kosten wel en welke kosten niet aftrekbaar zijn voor de Belastingdienst. Wel kan ik je een tip geven om voor JOUW bedrijf makkelijker het onderscheid te maken tussen wat de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk acceptabel acht.
Denk hierbij eens aan het volgende: Wat zou je doen als weldenkende ondernemer zonder passie voor paarden? Zou je deze keuze dan ook maken?
De Belastingdienst als sponsor
Zolang jij kan aantonen dat de kosten die jij zakelijk maakt noodzakelijk zijn om bij te dragen aan het bestaansrecht en de groei van jouw bedrijf, dan zal de Belastingdienst er geen probleem van maken wanneer je deze kosten zakelijk maakt. Echter, wanneer jij buitenproportionele kosten maakt, die voornamelijk gunstig zijn voor het privé-gebruik van jouw paard en de hobby, zonder hoger zakelijk doel, dan begrijp je dat de Belastingdienst dit niet sponsort.
Het is niet fijn en zeker onnodig om je onzeker te voelen over je administratie en of deze wel correct is. Ik raad je altijd aan om bij twijfel contact op te nemen met de Belastingdienst (de Belastingtelefoon is gratis, dus maak daar gebruik van) of met een boekhouder. Zij kunnen je precies vertellen wat wel en niet aftrekbaar is.
Mag ik als zelfstandige in bijberoep( aan en verkoop paarden ,verhuur stallen ect) op mijn persoonlijke naam ook paarden houden en aankopen of moeten alle paarden in eigendom zijn van mijn firma ? (België)
Hi Chloe,
Wat is jouw specifieke situatie mogelijk en het meest interessant is zou je het best kunnen voorleggen aan je boekhouder/accountant en fiscalist.
Succes!
Groeten, Gwenda
Waar ik voor gewaarschuwd ben, is dat door het aftrekken van kosten, de paarden zelf ook onder de onderneming kunnen vallen. Dit is niet altijd gunstig, bv bij het staken van de onderneming.
Hoi Kristel, het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Het is niet altijd logisch en zeker ook niet altijd mogelijk om de paarden zelf op de zaak te zetten. Soms komen alleen bepaalde (promotionele) kosten hiervoor in aanmerking. Het is afhankelijk van jouw bedrijfsactiviteiten en de economische waarde van jouw paarden. Mocht je hier specifiek voor jouw situatie een advies over willen, dan raad ik je aan met de Belastingdienst of een fiscalist contact opnemen. Bedankt je reactie!