Inschrijven bedrijf KvK

Wanneer schrijf ik mij in bij de Kamer van Koophandel?

Lindsy schreef mij het volgende:

‘Ik ben benieuwd wanneer je je als professioneel instructeur inschrijft bij de KvK. Veel instructeurs geven zwart les, maar wat is het risico en wat zijn de voor- en nadelen? Oftewel, wanneer schrijf je je in bij de KvK?’

In de paardensport is het heel gebruikelijk om zwart les te geven (of andere dienstverlenende activiteiten te ontplooien). Het lijkt eerder een regel dan een uitzondering. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je je dan afvraagt of het wel slim is om je als professional in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Eenmanszaak vs. andere rechtsvormen

Alle ondernemingen in Nederland moeten staan ingeschreven in het handelsregister van de KvK. Maar wanneer heb je een onderneming? Je hebt een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met als doel om winst te maken.

Criteria eenmanszaak

De meeste zelfstandigen zonder personeel (ZZP) schrijven zich in als eenmanszaak of bv. Of je een eenmanszaak moet inschrijven hangt af van een aantal criteria waar je aan dient te voldoen:

1. Je levert goederen of diensten – bijv. je verkoopt op maat gemaakte rijlaarzen (goederen), geeft les als instructeur (diensten) of geeft paarden massages (diensten).
2. Je vraagt hier een vergoeding voor – geen vrijwilligerswerk of vriendendienstje dus!
3. Je neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer – als een enkele keer een vriendin uit de brand helpt of iets voor een familielid maakt, dan ben je geen ondernemer.
4. Je hebt meer dan één opdrachtgever – anders lijkt het er meer op dat je in loondienst bent.
5. Je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren – je bepaald dus zelf hoe en wanneer je je werk doet, ook als je als freelancer wordt ingehuurd door een opdrachtgever.

Voldoe je aan bovenstaande criteria? Dan heb jij een onderneming. Twijfel je? Neem dan gewoon eens contact op met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt.

Criteria overige rechtsvormen

De volgende rechtsvormen zijn altijd verplicht zich in te schrijven bij de KvK:

– besloten vennootschap (bv)
– naamloze vennootschap (nv)
– vennootschap onder firma (vof)
– commanditaire vennootschap (cv)*
– stichting
– vereniging met notariële akte
– openbare maatschap
– publiekrechtelijke rechtspersoon
– vereniging van eigenaars
– coöperatie en onderlinge waarborgmaatschap

Voordelen en nadelen inschrijven KvK

Het inschrijven bij de KvK heeft zowel voordelen als nadelen, Lindsy. Ik zal ze je noemen.

Voordelen

– Je laat zien dat je je werk serieus neemt en professioneel te werk gaat.
– Je krijgt een KvK-nummer, waarmee je aan klanten kan laten zien dat je ingeschreven staat in het handelsregister. Sommige klanten, maar ook leveranciers verplichten dit zelfs!
– Je krijgt een btw-nummer, waardoor je de btw kan terugvragen van de belastingdienst over je ingekochte producten en diensten (zoals bijv. voor een draadloos instructiesysteem (headset)).
– Als je wordt aangemerkt als ondernemer, kun je aanspraak maken op verschillende aftrekposten. Dit kan wel oplopen tot 10.000 euro. Toch mooi meegenomen als je hier geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Wil jij weten op welke hiervan jij aanspraak kan maken? Kijk op de site van de Belastingdienst of bel met de Belastingtelefoon.

Nadelen

– Je dient een administratie bij te houden, btw af te dragen en inkomstenbelasting te betalen over je gemaakte winsten.
– Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost je 50 euro. Uiteraard krijg je hier een factuur van, zodat je de kosten zakelijke kunt aftrekken.
– Je krijgt reclame toegestuurd, voornamelijk in de eerste weken, van bedrijven die visitekaartjes drukken, printers verkopen etc. Soms storend, maar er zitten ook zeker wel eens interessante aanbiedingen tussen.

Al met al moet je jezelf afvragen waarom jij zo graag voor jezelf wilt beginnen en wat je doelen en dromen zijn (alleen vriendinnen af en toe wat helpen of echt van grotere betekenis zijn door zoveel mogelijk mensen met jouw dienst te helpen). Bekijk vervolgens of je aan de criteria van een onderneming voldoet volgens de Kamer van Koophandel. Tot slot, sommige dingen moet je niet helemaal uit willen denken. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is groter dan dat. Je laat zien dat je jezelf serieus neemt en een professional bent. Zo zullen je klanten, leveranciers en andere mensen uit het veld jou ook gaan zien: als een PROFESSIONAL! En niet onbelangrijk: daar willen klanten heel graag voor betalen.

En nu de vraag aan jou: sta jij eigenlijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Wanneer heb jij besloten de stap te zetten en hoe heb je het ervaren deze stap te hebben gezet? Geef hieronder je reactie. Ik ben benieuwd!

Ik hoop dat ik met het beantwoorden van je vraag geholpen heb Lindsy. Veel succes!

Bron: www.kvk.nl

4 antwoorden
 1. Lindsy
  Lindsy zegt:

  Dank je Gwenda,

  Helemaal duidelijk. Ik denk dat het voor mij een goede stap in de richting is om de sprong te wagen en me in te schrijven. Geeft ook een extra drive om m’n plannen waar te maken.

  Dank hiervoor!

  Hartelijke groet,
  Lindsy Bruin

  Beantwoorden
 2. ella gorte
  ella gorte zegt:

  Leuk en informatief blog. Deze had ik paar maand geleden moeten hebben haha. Inmiddels alles uitgezocht en bijna klaar voor de start. Het stukje kvk en proffesional zijn is in mijn ogen ook van belang ook voor verzekeringen etc. Ik denk door een ondernemersplan te schrijven ( zelfs als je geen financiering nodig hebt) dat je dit soort dingen automatisch gaat overdenken en voor jezelf gaat uitzoeken.

  Beantwoorden
  • Gwenda | My Equine Business
   Gwenda | My Equine Business zegt:

   Hoi Ella, wat goed dat je alles zo goed zelf hebt uitgezocht. Als ondernemer ben je inderdaad verantwoordelijk voor alles wat je met je bedrijf doet (en niet doet) en daar hoort ook wat speur- en uitzoekwerk bij. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt daar zeker bij. Ik ben blij dat je bijna klaar bent om van start te gaan. Heel veel succes! Mocht je er nog eens ergens vragen over hebben, dan hoor ik het graag van je he! Groetjes, Gwenda

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *