Wanneer je droom voelt als een onmogelijke opgave..

Je allergrootste droom, jouw grote paardendroom, een winstgevende eigen stal runnen, kunnen leven van de inkomsten als zzp’er in de paarden, je baan kunnen opzeggen, een eigen accommodatie kopen of misschien wel je grote droom om Grand Prix rijden. Een greep uit veelgehoorde dromen van ons als paardengekken. Ik hoor ze iedere keer weer voorbij komen tijdens de coachingsgesprekken met hippische ondernemers.

Alleen wat moet je doen wanneer je grote droom voelt als een onmogelijke opgave? Herkenbaar wellicht ook voor jou dat deze dromen blijven rondspoken in je hoofd als een onmogelijke opgave, één chaotische bende. En toch kun je je droom niet loslaten. Je blijft de droom zien en het gevoel behouden van dat het toch ergens mogelijk zou moeten zijn.

Wat zou er gebeuren als je eens een einde gaat maken aan dit gevoel van chaos, het gevoel van het onmogelijke? Huh, hoe dan hoor ik je al denken? Laten we beginnen met de keuze om daar voor te gaan. Het kost bergen energie om dat gevoel van chaos, van het onmogelijke, iedere dag door je heen te laten gaan. Zonde, want die energie kun je ook gebruiken om die droom daadwerkelijk te verwezenlijken. Dat zal je geen energie kosten, maar je juist enorm veel energie geven.

Van chaos en onmogelijk, naar helder en haalbaar: dat is waarmee ik je hoop een stapje te kunnen helpen met deze blog.

Nu kunnen we dit aanpakken op een spirituele manier, maar zeker ook op een hele concrete praktische manier, die je meteen helderheid gaat geven, zonder te hoeven graven in je gevoelsleven. Het enige wat je nu hiervoor nodig hebt is pen en papier.

Stap 1. Wat voelt precies als een onmogelijke opgave?

Begin met het opschrijven van de vraag die door jouw hoofd spookt. Wanneer je denkt aan jouw grote droom. Wat zie jij daarin als jouw allergrootste uitdaging(en) om het mogelijk te maken? Wat zou jij nodig hebben om het wel als een optie te zien?

Schrijf dus bijvoorbeeld als vraag op “Wat zie ik als mijn grootste uitdaging om een eigen stal te realiseren?” of “Wat zie ik als de mijn grootste uitdaging om een rendabel paardenbedrijf te bouwen?” of “Wat zie ik als mijn grootste uitdaging om Grand Prix te kunnen rijden?”

Let op: schrijf vanuit de ik-vorm. Het gaat om jouw droom en jouw uitdagingen die je daarin ervaart om je droom te verwezenlijken. Daarnaast word je uitgenodigd hierdoor naar jezelf te kijken en je eigen verantwoordelijkheid in het vinden van antwoorden straks.

Stap 2. Uitdagingen formuleren

Vervolgens schrijf je de uitdagingen of zorgen op die in je opkomen bij het stellen van de vraag die je hiervoor hebt opgeschreven bij stap 1.

Ik daag je uit om ze als open vragen in plaats van stellige antwoorden op te schrijven. Wanneer je open vragen stelt kom je in de creatieve modus van het vinden van oplossingen. Een antwoord als “kan niet, want ik heb geen geschikt paard” zal je niet erg prikkelen om na te denken over een antwoord. Daarnaast is het dan ook geen uitdaging meer, omdat de mogelijkheid om Grand Prix te rijden door het stellige antwoord als hebt afgeschreven. Terwijl een open vraag als bijvoorbeeld “hoe zorg ik voor een geschikt paard?” je veel meer zal prikkelen om na te denken over welke mogelijkheden er wellicht wél zijn.

Uitdaging 1:
– Hoe zorg ik voor….?
– Hoe zorg ik ervoor dat….?

Uitdaging 2: 
– Hoe zorg ik voor…?
– Hoe zorg ik ervoor dat….?

Etc.

Wellicht zie je één uitdaging, maar misschien ook wel meerdere. Wees in ieder geval kritisch naar jezelf: is het écht een uitdaging?

Stap 3. Brainstormen van oplossingen

Zodra je de uitdagingen geformuleerd hebt kun je aan de slag met concrete oplossingen. Welke mogelijke oplossingen of antwoorden komen er in je op? Brainstorm er op los en beperk jezelf niet in wat wel of niet mag, kan of mogelijk is. Van het één idee komt weer een volgend creatief idee.

Bewust geen voorbeelden hier, want ik hoop dat je juist zelf lekker aan het brainstormen gaat en je creatieve brein aan de gang zet.

Tip: lukt het je niet om op antwoorden te komen? Creativiteit is moeilijk op commando aan te slingeren en al helemaal niet van achter een computer op een bureaustoel. Wanneer je de eerste twee stappen doorlopen hebt en dus weet wat je ziet als uitdaging, dan kun je het ook even eerst loslaten. Lekker gaan sporten of wandelen om het vervolgens weer op te pakken. Je zult zien dat je eerder dan je had verwacht waarschijnlijk al oplossingen en mogelijkheden in je opkomen. Laat het balletje daarna maar lekker rollen.

Stap 4: DOEN!

Je zult zien dat je op deze manier relatief snel helder krijgt of jouw onmogelijke opgave echt zo onmogelijk is. Of leek het nu achteraf onmogelijk door een gebrek aan focus en helderheid in wat ervoor nodig is om het wél mogelijk te maken?

Wat ga je nu daadwerkelijk doen om die ogenschijnlijk onmogelijk opgave te tackelen? Welke stap zet jij vandaag?

Wil je er samen naar kijken?

Kun je nu zelf aan de slag? Of merk je dat je er eigenlijk gewoon niet goed zelf uit komt en hulp kunt gebruiken? Klik hier om te ontdekken wat ik voor je zou kunnen betekenen en plan meteen, als je dat leuk lijkt, een gratis kennismakingsgesprek met me in.

Wie weet tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *