Natascha van Eijk

Volg jij je passie wel echt, of stel je uit?

Door Natascha van Eijk van ICPBC

Enige jaren geleden had nog niemand gehoord van het woord bitfitten, laat staan het beroep bitfitter. Ondertussen beginnen de meeste ruiters hier het nut van in te zien. Net zoals een zadel het paard in de beweging kan belemmeren, zo kan ook een bit negatieve invloed hebben op de biomechanica van het paard. Die invloed is veel groter dan de meeste mensen denken.

Enkele weken geleden deelde ik op Facebook al de site www.icpbc.com, de eerste jaaropleiding voor bitfitting. Hoogste tijd voor een goed gesprek met Natascha van Eijk, hippisch ondernemer, bitfitter, behandelaar van paarden volgens de symmetriemethode en nu dus ook de oprichtster van de ICPBC.

Natascha van Eijk

Mijn kennismaking met bitfitten

“Dat bitfitten mijn ding was bleek al snel, eigenlijk al bij de eerste kennismaking. Voor mij was het de manier om verbanden te kunnen leggen met het lichaamsgebruik van het paard en te puzzelen op blokkades in het lichaam die zich uiten in aanleuningsproblemen. Ik pakte bij elk vraagstuk mijn anatomieboeken en vroeg me altijd af: waarom doet het paard dit? Waarom trekt het zijn tong op? Waarom krijgt het ene paard wonden op de tong van een bit en het andere niet ongeacht dezelfde ruiter? Zijn er verschillen in structuur van tong?” begint Natascha.

“Toen ik net begon met bitfitten had ik een basis kennis van één bittenmerk en de mond van het paard, maar eigenlijk nog te weinig monden en bitten vergeleken om tot goede conclusies te kunnen komen. Logisch want meer kennis was er op dat moment ook niet en ik was blij met de introductie die ik in dit vakgebied kreeg. Als snel ging ik van één merk naar meerdere merken bitten en elk paard dat mijn pad kruiste was mijn leermeester.”

Natascha van Eijk

“Het leuke aan pionieren in een nieuw vakgebied is dat er heel veel vragen langskomen en er steeds meer beantwoord worden. Er zijn heel veel factoren die meewerken om de juiste aanleuning te verkrijgen. Uiteraard het bit, maar ook hoe het paard zijn lichaam gebruikt en hoe de ruiter dit lichaam beïnvloedt. Ook de stand van de voeten van het paard, gebit, zadel en niet te vergeten het hoofdstel zijn van invloed. Vaker dan verwacht zorgde een kleine aanpassing van het hoofdstel voor een beter resultaat dan het veranderen van een bit. Voor mij was dan de vraag: hoe komt dat?”

“Ik werkte al enkele jaren fulltime als bitfitter en was ondertussen al honderden paarden verder toen ik steeds meer de vraag kreeg: (zelfs van andere bitfitters) mag ik een dagje meelopen? Kan je mij dit ook niet leren? Is er een langere opleiding voor? Zo werd het zaadje geplant. Tevens was ik al enige tijd bezig een boek te schrijven over bitfitten en dan met name over de constateringen die ik deed, en de verbanden die ik kon trekken met het lichaamsgebruik.”

Van uitstellen naar aanpakken

“Er was één maar….. het boek kwam niet af. Elke keer kon ik weer dingen verbeteren. Dan was de tekst klaar maar had ik niet de juiste layout, dan was de layout juist maar wilde ik toch weer de tekst aanpassen. Ik wilde groeien met mijn onderneming, ik wilde dat meer mensen konden leren van wat ik allemaal uit de praktijk had geleerd, het welzijn van paarden verbeteren, maar toch ik stelde uit.”

Natascha van Eijk

“Ik besloot dit te onderzoeken. Uitstelgedrag was al iets wat ik herkende toen ik nog niet als zelfstandige werkte. In die tijd dacht ik dat het te maken had met het uitstellen van de vervelendste klussen. Een boek schrijven vond ik echter wel leuk, het schrijven was het probleem niet, waarom dan toch uitstel op die laatste stap? Het publiceren.”

“Zoals jij waarschijnlijk wel herkent Gwenda zijn er heel veel oorzaken voor uitstelgedrag. Het onbekende, het nemen van een volgende stap, weten wat je hebt, niet wat je krijgt zorgde in mijn geval voor uitstel. Je weet dat als je boven het maaiveld uit gaat steken je ook meer kritiek kunt verwachten. Ook werd mij duidelijk dat een boek uitbrengen niet voldoende was voor mij. Ik wilde mijn kennis uit de praktijk delen. Ik wilde niet alleen een boek schrijven maar ik wilde direct contact, live casussen bespreken, ervaringen delen met mensen die net zo gepassioneerd zijn met het welzijn van paarden.”

Geboorte van de opleiding tot bitfit-consultant

“Zo werd het idee van de opleiding gestart. Daarin kon ik al mijn passie en ideeën kwijt. Toen ik eenmaal de stap had genomen om voor een opleiding te gaan, heb ik nachten gedraaid tot 4 uur ‘s nachts. Het koste me geen enkele moeite om alles uit te zoeken. Ik vind het geweldig. Uitstellen doe ik niet meer met uitzondering van de overvolle mailbox die naast de opleiding ook gewoon door gaat, maar ook daar wordt gewerkt aan oplossingen. Sowieso kan ik volgend jaar met een gerust hart klanten voor bitfittingen doorsturen naar de afgestudeerden van de ICPBC, mocht ik het werk een keer niet redden. Zo lost het één het ander op. En oja, ook het boek is inmiddels gepubliceerd, in de vorm van een gratis online magazine.”

Logo icpbc

“De erkenning als beroepsopleiding was een pluim op mijn werk van de afgelopen maanden en het feit dat we ook een beroepsverzekering aan de opleiding hebben kunnen koppelen was een tweede mijlpaal. De grootste voldoening gaat nog komen, namelijk bitfit-consultants die straks met hun kennis vanuit de ICPBC op zak, doorgroeien tot specialisten waar je als opleidster trots op kan zijn. Daar heb ik alle vertrouwen in met de leuke inschrijvingen die al zijn binnen gekomen. We gaan ervoor!”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *