Het verhaal achter hengstenhouderij en KI-station Verhagen Horse Service

De 26-jarige Steffi Verhagen runt samen met haar vader en moeder een multifunctioneel paardenbedrijf. Eigenlijk kun je er voor van alles terecht met je paard, behalve voor het rijden zelf. Het is haar grote droom om een bekende hengstenboer te worden met vele goedgekeurde dekhengsten. Het begin is er al, met de hengst Hennessy! Inmiddels was ik reuze benieuwd naar het verhaal achter de jonge hippische ondernemer, dus ging ik samen met fotografe Lysanne Eijlander op stap voor een interview én mooie foto’s!

Steffi Verhagen (rechts) Foto: Anniek de Wit van AdW Fotografie

De passie voor paarden zit echt bij jullie in familie. Al sinds 1970 zijn jullie actief in de paarden. Hoe is jouw eigen passie voor paarden ontstaan?

Ja dat klopt. Mijn opa had tuigers, voor de hobby, naast boerenbedrijf. Mijn vader vond dat ook helemaal geweldig en zat daarom ook bij de rijvereniging hier in Venhorst. Mijn moeder was daar ook lid en zodoende kennen zij elkaar. Mijn vader fokt zijn hele leven al, naast het runnen van zijn varkensbedrijf. In eerste instantie fokte hij tuigers, maar nadat mijn opa overleed is hij springpaarden gaan fokken.

Zo’n dertig jaar geleden kwam er een cursus voor kunstmatige inseminatie, die hij heeft gevolgd. Hij had best veel fokmerries en bedacht dat dat wel eens handig zou zijn, zodat hij ze zelf kon insemineren. Hij heeft zijn diploma behaald, maar is er daarna eigenlijk mee gaan doen.

Van jongs af aan heb ik de ambitie gehad om iets in paarden te gaan doen. Echt alles rondom het dekken en fokken van paarden vond ik enorm interessant. Als Wim Arts, de inseminator, kwam dan keek ik altijd met hem mee.

Na het VMBO had ik bedacht naar Deurne te gaan, maar daar staken mijn ouders een stokje voor. Zij geloofden dat als ik echt graag iets in de paarden zou willen doen, dat het hoe dan ook zou kunnen en ik daar Deurne echt niet voor nodig had. Mocht mijn paardencarrière dan toch mis gaan, dan zou ik ook niets meer hebben om op terug te vallen. Zodoende heb ik toen besloten om de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen.

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding volgde ik ook een KI-cursus. Nadat ik beide diploma’s op zak had ben ik aan de slag gegaan, zowel in de thuiszorg, waar ik een baan aangeboden had gekregen, als ook als inseminator op verschillende stallen. Vaak werkte ik avond- en nachtdiensten in de thuiszorg, zodat ik overdag op stal kon zijn. Ideaal. Ondertussen kreeg ik het veel te druk, dus inmiddels werk ik al jaren alleen nog maar voor Piet Kuypers en verder volledig hier thuis.

Wat bieden jullie precies allemaal vanuit Verhagen Horse Service? Wat houdt jullie bedrijf precies in?

We begonnen in de crisis met een KI-station, want we hadden zelf nog geen hengst en er stond hier ook geen hengst ter dekking. Maar goed, de meeste mensen zijn al ergens klant, waardoor we doorkregen dat we toch iets meer moesten aanbieden om hen te overtuigen naar ons toe te komen. Zo ontstond al gauw het idee van een ‘all-in’ pakket. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen ouder dan 80 jaar die geen trailer meer kunnen rijden. We bieden hen aan om hun paard op te komen halen. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om merries te laten komen om af te veulenen. Dit is inmiddels enorm uit de hand gelopen, waardoor we dit nu alleen nog maar kunnen aanbieden aan vaste klanten. In de winter focussen we ons vooral op het keuringsklaar maken van de hengsten. Al met al kunnen mensen voor vanalles bij ons terecht, behalve het rijden zelf.

Hoe is het om zo samen met je vader en moeder een bedrijf te runnen? Hoe zorgen jullie voor een optimale samenwerking?

We runnen het bedrijf inderdaad met elkaar, maar we komen tijd tekort. Eigenlijk zouden we er goed aan doen om personeel aan te nemen, maar dat vinden we toch nog een net iets te groot risico. Mijn vader en ik doen alles zelf. In de zomer pakken we allebei een stal waar we voeren, hooi geven en de boel opstrooien. Daarna gaan we met de schouwhengst rond. We bekijken dan samen welke paarden gedekt moeten worden.

Als een speer rijd ik meteen door naar Peter van de Sande om sperma te vangen van Hennessy. Op het moment dat ik weer terug ben dan is het tijd om sperma te vangen en te verwerken in het laboratorium van Hennessy, Guardian S, Gunner KS, Inspiration VDL en Herald III.

De dag vervolgt zich wanneer rond half elf de dierenarts op de stoep staat. Hij bekijkt de merries en veulens en is daar tot ongeveer half twee mee bezig. Vervolgens is het tijd voor mij om te gaan insemineren. Mijn vader is verder thuis om klanten te ontvangen, de bouw te begeleiden (we zijn nu nieuwe stallen aan het bouwen) en om alle taken rondom stal te doen. Mijn moeder is er voornamelijk om het gezin draaiende te houden. Ze onderhoudt de tuin, helpt in het laboratorium en doet zoveel mogelijk de administratie. Zo runnen we met elkaar ons paardenbedrijf.

Hennessy

Hennessy x Welthit II

Hennessy x Gribaldi

Wat zijn je dromen en doelen voor de toekomst?

Mijn allergrootste droom was altijd om hengstenboer te worden en dat is gelukt! Wat ik nu graag wil is veel groter worden en meer hengsten aanbieden. Dat is alleen zo ontzettend moeilijk om te realiseren. We knokken er echt ieder jaar voor om dat mogelijk te maken. Iedere zomer focussen we ons volledig op de hengsten die geboren worden en bekijken we wat potentieel interessante hengsten zijn voor de hengstenkeuring over twee jaar. Mijn grote voorbeeld is Wiepke vd Lageweg, ik heb niet de ambitie om zo groot te worden als zijn bedrijf de VDL-Stud, maar van zijn mega drive en ervaring leer ik veel en nemen we mee in onze bedrijfsvoering.

Hengstenshow

Welke tips heb jij voor fokkers die heel graag het fokken willen professionaliseren?

1. Tel niet de uren die je ermee bezig bent.
2. Wees er heel zeker van dat je dit heel graag wilt doen.
3. Ga er voor de volle 110% voor!
4. Heb niet de illusie dat je in eerste instantie heel rijk wordt van het fokken.

Lysanne Eijlander heeft de prachtige foto’s bij deze blog gemaakt.

Blijf op de hoogte

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *