Wendy Plomp Waalsehoeve

Het verhaal van Wendy Plomp van de Waalsehoeve

In het Utrechtse dorpje Tull en ’t Waal begon Wendy Plomp negen jaar geleden haar eigen stal. De Waalsehoeve is een steeds bekendere naam in de fokkerij. Tijd om eens een kijkje te nemen en Wendy naar haar succesverhaal te vragen. Lees je mee?

Wendy Plomp Waalsehoeve

Voor veel meiden een grote droom: een eigen stal. Welke stappen heb jij gezet om dit te realiseren?

“De droom van een eigen stal is er altijd geweest. Mijn ouders hadden alleen niet zoveel met paarden, dus er was ook geen paardenbedrijf die ik van hen kon overnemen. Ik besefte me daarom al gauw dat ik zelf een eigen stal wilde beginnen. Na de middelbare school moest ik kiezen voor een vervolgopleiding. Ik had opwat verschillende stallen inmiddels al gereden en net zoals iedereen vond ik dat ik naar Deurne ‘moest’.”

“Toen ik op een dag op een stal liep bedacht ik me dat als ik daar zou gaan werken ik nooit voldoende zou verdienen om daarmee een eigen stal op te starten. Daar heb je gewoon heel veel geld voor nodig. Ik was me ervan bewust dat ik er op die manier er erg lang over zou doen om mijn droom om een eigen stal te beginnen te verwezenlijken.”

Wendy Plomp Waalsehoeve

“Snel ben ik nog geswitcht naar de hbo-opleiding Marketing. Deze opleiding heb ik in plaats van in vier jaar in twee jaar afgerond, waarna ik meteen ben gaan werken. Toen ik genoeg geld bij elkaar had gespaard hebben mijn ouders uiteindelijk deze stal gekocht. Ik huur de accommodatie weer van hen. Dat bleek de beste optie en zo konden ze mij gelijk steunen, wat ze graag deden.”

“Inmiddels interesseren ze zich steeds meer in de paarden. Zo gaat mijn moeder graag mee naar keuringen en veilingen en helpt mijn vader wel eens mee op stal met mesten of vegen.”

Vertel eens, wat doe je precies allemaal als ondernemer? Wat houd je bedrijf precies in?

“In het begin wilde ik heel veel doen. Zo wilde ik vakantiestalling aanbieden, training aanbieden, keuringsklaar maken, een webshop en een winkel. Ik dacht dat ik alles moest aanbieden, maar dat werkte echt niet.”

Wendy Plomp Waalsehoeve

Wendy Plomp Waalsehoeve

“Sindsdien heb ik geleerd heel gefocust te zijn. Bovenal willen wij groot worden met onze fokproducten. Dat is echt ons doel en daar gaan we voor. Daarnaast geef ik wel eens wat lessen en rijd ik zelf nog paard, gewoon omdat ik dat nog veel te leuk vind om te doen. Tussendoor ben ik wel eens genoodzaakt geweest om wat stallen voor pensionstalling beschikbaar te stellen, maar gelukkig heb ik dat ook heel snel weer kunnen afbouwen.”

In de paarden lijkt alles leuk om te doen. Hoe ben jij tot een goede keuze gekomen om je bedrijfsmatig op te focussen?  

“Afgelopen negen jaar heb ik echt gebruikt om te ontdekken wat het beste bij me past, waar ik de meeste voldoening uit haal en waardoor kan ik mijn bedrijf rendabel maken. Het kan zijn dat iemand er gelukkig van wordt om veel verschillende dingen te doen, maar ik niet. Hoe meer ik ging doen, hoe hysterischer ik werd. Ik lag ’s nachts wakker van alles wat ik bedacht dat ik nog meer kon doen.”

Wendy Plomp Waalsehoeve

Wendy Plomp Waalsehoeve

“Wat voor mij een belangrijk signaal was eigenlijk dat mijn lichaam heel goed aangaf dat het gewoon te veel was. Zoveel verschillende dingen kon ik nooit allemaal perfect doen en dat wilde ik wel. Toen heb ik heel bewust gekozen voor hetgeen wat ik écht heel graag goed wilde doen en dat is goede, gezonde veulens fokken. Nu weet ik dat ik zeven veulens krijg die verkocht moeten worden, ik gewoon mijn paarden kan rijden en dat is het. Het geeft me heel veel rust en focus.”

Stel je doelen voor je bedrijf en hoe zorg je ervoor dat je ze behaald?

“Jazeker. Een goede naamsbekendheid opbouwen is voor mij het allerbelangrijkste doel. In de fokkerij moet je het toch hebben van mensen die je kennen. Het paard heeft namelijk nog niets gepresteerd. Het is alleen maar geboren. We gaan ervoor dat mensen gaan zeggen: ik wil er één van de Waalsehoeve. Gelukkig begint dat nu steeds meer te komen.”

Wendy Plomp Waalsehoeve

Wendy Plomp Waalsehoeve

“Een belangrijk aspect om onze naamsbekendheid te vergroten is de zichtbaarheid van onze fokproducten in de sport. Daarom verkopen we onze veulens, voor zover mogelijk, het liefst in Nederland aan eigenaren die ambitie hebben in de sport. Zo ook met Koko, onze Gribaldi die twee jaar geleden werd geboren. Er was belangstelling vanuit het buitenland, maar we hebben haar bewust in Nederland gehouden, bij één van de meest fantastische stallen van Nederland.”

Wat zijn je dromen en doelen voor de toekomst?

“Embryo’s verkopen. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan. Voor ons is het de uitdaging dat mensen het gaan kopen voordat het geboren is. De veulens hoeven hier dan niet geboren te worden, waardoor ik meer kan gaan fokken zonder meer belast te worden op stal. We hebben er dit jaar twee verkocht en hopen dat te steeds meer te gaan doen. Daarin zie ik groei voor de Waalsehoeve.”

Wendy Plomp Waalsehoeve

Welke 3 tips zou jij jonge ondernemers willen geven die een bedrijf willen beginnen in de paarden?

  1. Geef nooit op!
  2. Stel niet je doel bij, maar je plan.
  3. Geloof eerst in jezelf, dan gaan anderen vanzelf ook in jou geloven.

Bedankt voor je gastvrijheid en inspirerende verhaal Wendy!

Fotografie: Lysanne Eijlander van LE-fotografie

Wendy Plomp Waalsehoeve

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *