Saskia van Es

Het verhaal van Saskia van Es

Saskia van Es is een jonge meid van 24 jaar die zich volledig heeft gestort in de paardensport. Sinds mei vorig jaar is ze haar eigen stal begonnen die momenteel gevestigd is op de prachtige accommodatie van Equine Park te Hulsberg. Daar huurt ze 12 tot 14 stallen waar ze haar eigen paarden en paarden van klanten heeft staan voor verschillende doeleinden, zoals bijvoorbeeld corrigeren, uitbrengen op wedstrijden en/of voor de verkoop. Kijk maar eens naar dit mooie filmpje van de accommodatie, voor een impressie.

Fotograaf en dressuuramazone, een droomcombinatie voor velen. Hoe ben jij zo tot deze combinatie gekomen?

Paardrijden deed ik al sinds ik 8 jaar was. Dit zit echt in de familie! Fotograferen ontdekte ik ook al toen ik jong was. Uiteraard combineerde ik dit het liefst met mijn favoriete dieren; de paarden. In eerste instantie stortte ik mij volledig op het fotograferen en reed ik daarnaast wat paard. Inmiddels is het andersom en ben ik vooral actief in paardensport. Het is momenteel zelfs zó druk dat fotograferen momenteel op een laag pitje staat. Mijn eigen paarden fotografeer ik wel nog steeds. Gelukkig is fotograferen iets wat je nooit verleerd en ik zal het later vast ook wel weer oppikken.

Hoe is jouw passie voor paarden begonnen? Is het met de paplepel ingegoten? Of ben jij de enige in jouw familie die gek is op paarden?

Nee, het zit echt in de familie. Mijn moeder deed van alles; cross, springen en dressuur. Mijn zus zat al op de pony toen ze nog niet eens 6 was. Mijn nichtje heeft het ook al in het bloed zitten vanaf dat ze klein was. Ik was best ‘laat’ vergeleken met mijn familie maar inmiddels heb ik ze wel ingehaald. Haha.

Saskia van Es

En heb je altijd al geweten dat je in de paarden zou willen werken?

Nee, juist niet. Vroeger riep ik altijd dat ik juist nìet in de paardenbranche wilde werken. Maar, tot op de dag van vandaag heb ik nooit spijt gehad dat ik met mijn eigen stal ben begonnen. Het is erg hard werken maar ik krijg er zoveel voor terug. Van je hobby je werk maken kunnen niet veel mensen zeggen.

Hoe ben je op het idee gekomen om voor jezelf te beginnen?

Voordat ik voor mezelf ben begonnen heb ik op verschillende stallen gewerkt en meegelopen om zo het reilen en zeilen van een stal te leren. Je merkt dan toch dat jij het dan nét iets anders ziet of wilt doen. Echter word je belemmert aangezien je een baas boven je hoofd hebt. Daarbij ben ik altijd een persoon geweest die veel onderneemt, zoals bijvoorbeeld het fotograferen waarmee ik zelf ben begonnen.

Saskia van Es

Hoe vind je het om een bedrijf te runnen? Hoe ervaar je dat?

Het heeft zijn voordelen en zijn nadelen, maar dat heb je met alles. Het is heel hard werken en ik heb weinig vrije tijd. Zeker met 12 paarden onder mijn hoede neemt het veel verantwoordelijkheid met zich mee en kan ik niet ‘zomaar’ even drie weken op vakantie gaan. Gelukkig ben ik ook niet zon type. Ik ga dan ook niet graag lang weg. Maximaal 7 dagen, vind ik al lang zat. Eigen baas zijn ervaar ik als heel fijn. Zo kun kan ik mijn eigen werkschema samenstellen en ga ik altijd met veel plezier naar mijn werk.

Wat vind je het allerleukste aan het ondernemen?

Dat is de touwtjes in eigen handen heb en zelf alles kan bepalen. Zeker als de zaken en prestaties goed gaan, dan kun je ook trots naar jezelf en je bedrijf kijken, wat je zelf hebt opgestart.

En wat ervaar je als de grootste uitdaging?

De zaak draaiende houden. Dat is niet zo makkelijk en ik heb zelf nog veel te leren. Men is nooit uitgeleerd. Ik ben benieuwd wat de toekomst mij brengt.

Saskia van Es

Wat zijn je dromen en doelen voor de toekomst?

Graag wil ik mezelf blijven verbeteren als ruiter zijnde en mooie prestaties behalen met verschillende paarden. Het is natuurlijk geweldig om 3x Limburgs of Nederlands kampioen met hetzelfde paard te worden, maar met verschillende paarden deze prestatie behalen vind ik zeer bijzonder.

Als je het allemaal overnieuw zou moeten doen: welke tip zou je geven aan paardensporters die dolgraag van hun passie voor paarden hun werk willen maken?

Niet opgeven en op je gevoel afgaan. Luisteren naar advies van anderen is goed maar laat je niet gek maken. Houd plezier in je werk en heb veel geduld. Toi toi toi!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *