Exelent Myrna van Wijk

Het verhaal van Myrna van Wijk (Dressuurstal van Wijk)

door Myrna van Wijk

Tien jaar geleden heb ik mijn rechterbeen helemaal gebroken; zowel mijn kuitbeen als scheenbeen. Hierdoor heb ik verschillende operaties moeten ondergaan in een kort tijdsbestek. Helaas heb ik er ook een posttraumatische dystrofie in mijn linkerknie en rechterenkel aan overgehouden. In het dagelijks leven loop ik nog steeds met krukken als ik ver moet lopen of lang moet staan. Daarom mag ik alle paarden die ik uitbreng op wedstrijd rijden met een zweep en ik mag lichtrijden tijdens mijn proeven.

Mijn naam is Myrna van Wijk. Ik ben 27 jaar en ik heb mijn eigen dressuurstal in het Gelderse dorp Vuren. Mijn allergrootste passie is paarden en met heel hard werken en toewijding is het mij gelukt om van mijn passie mijn werk te maken. Met mijn verhaal wil ik jullie inspireren en motiveren om je dromen waar te maken! Als ik het kan, met fysieke beperkingen,  dan kan jij het zeker ook.

 

Parola Myrna van Wijk

Mijn eerste verzorgpaard Parola – hiermee reed ik een paar keer per week op het koeienpad of in de wei

 

Hoe mijn passie voor paarden begon

Toen ik nog niet kon lopen, nam mijn moeder me al regelmatig mee naar de paarden en zette ze me ook vaak zat op de rug van een paard, wat ik toen al helemaal geweldig vond! Toen ik ouder werd, hebben we diverse paarden geleased en ik heb ook een aantal jaar les gehad op de manege bij ons in het dorp.

 

Boerencampings Myrna van Wijk

Een paar keer per jaar gingen we naar boerencampings. Daar konden we pony’s huren om te rijden

 

Op mijn 14e kreeg ik mijn eerste paard. Dit was de toen 6-jarige ruin Mynte B. Mynte was zadelmak en hij kon voor de wagen. Hij was aangeschaft met als doel de recreatiesport, maar uiteindelijk wilde ik toch graag wedstrijden gaan rijden en Mynte bleek het in de sport ook goed te doen. Met hem heb ik verschillende successen behaald. Zo ben ik tweemaal geplaatst voor het NK Friese paarden en ben ik 8e geworden op het Gelderlands Kampioenschap in het M2. Uiteindelijk heb ik met Mynte 9 winstpunten in het Z1 behaald, waarna we besloten om hem in 2009 te verkopen (naar Frankrijk). Dit was voor hem het hoogst haalbare.

 

Mynte Myrna van Wijk

Mynte

 

Als opvolger kwam in september 2007 de 3-jarige Friese sterhengst Mewes van de Zonschate bij ons op stal. Wij hebben hem gekocht voor de sport. Ik heb hem zelf opgeleid van zadelmak t/m ZZ-licht niveau. We hebben vele prijzen gewonnen en waren zelfs geplaatst voor het Gelders Kampioenschap in het M2. Nu was ik (lucky me!) ook met Tristan en Entree geplaatst, maar we beschikten maar over één trailer. Na wikken en wegen heb ik ervoor gekozen om Tristan en Entree mee te nemen en Mewes thuis te laten.

 

Mewes Myrna van Wijk

Mewes

 

Topsport

Omdat ik graag hoger in de sport wilde komen, heb ik in december 2009 besloten om er een KWPN-er bij te kopen; Tristan. We zijn in het Z1 begonnen en ik heb hem uitgebracht t/m Intermediare 1 niveau. Ik ben hem op dit moment aan het trainen om te kijken of ik ooit nog de overstap kan maken naar de Midden-Tour met hem en ik geef regelmatig wat lessen op hem, omdat het een zeer geschikt leerpaard is wat geen stap verkeerd zet! Ook met Tristan heb ik mooie resultaten behaald. Zo heb ik vele prijzen gewonnen in alle klassen van Z1 t/m Lichte-Tour niveau, op één kür na (toen was hij 2e), alle küren gewonnen in het ZZ-Licht en waren we geplaatst voor het Gelders Kampioenschap Z2 en ZZ-licht.

 

Tristan Myrna van Wijk

Tristan

Entree

In december 2010 heb ik samen met mijn moeder Entree van de Kempenhoeve gekocht. Entree is echt een beetje mijn paradepaardje en mijn allergrootste (letterlijk en figuurlijk: hij is ruim 1.80m) maatje. Met hem heb ik ook de mooiste resultaten behaald van allemaal. Mijn droom om hoger in de sport te rijden kwam hierdoor ook steeds dichterbij. Zo hebben we alle klassen doorlopen vanaf L1 niveau (met 30 wp per klasse), waarbij hij t/m het ZZ-licht bijna overal won waar hij kwam. Hoe gaaf is dat! We zijn Gelders Kampioen in het M2 geworden en geplaatst voor het NK. We zijn geplaatst voor het Gelders Kampioenschap in de klassen: M1, M2, Z1, Z1 en ZZ-licht (2 keer) en 4e van Gelderland in het ZZ-licht geworden. En dat was pas het begin van het lijstje…

 

Entree Myrna van Wijk

Entree

 

Mijn grootste droom (Grand Prix) komt steeds dichterbij

Momenteel breng ik hem uit in de klasse Intermediare 1. Hij is bijna klaar voor de overstap naar de Midden-Tour, iets waar ik enorm trots op ben, omdat ik hem echt alles helemaal zelf heb geleerd. Zodra hij wat beter gaat piafferen, gaan we de overstap maken. Reuze spannend, want mijn droom: ooit Grand Prix worden, komt dan wel heel dichtbij! Mijn eerste droom was overigens om met een slipjas te mogen rijden en dit heb ik gelukkig 2 jaar geleden al gerealiseerd!

 

Het belang van het hebben van een opvolger

Sinds vier maanden staat Exelent bij ons op stal; ook hij is voor de helft van mijn moeder en voor de helft van mij (zo heb ik tenminste een beetje een verdeeld risico en gedeelde kosten, wat het voor mij haalbaar maakt). We hebben niet zo’n leuke start gehad, omdat er meteen in de eerste week dat we hem hadden er al een ongeluk was gebeurd met hem en mijn moeder terwijl ik erop zat… Exelent bleek een paard te zijn wat niet veel gewend is en hij was super ril. Inmiddels gaat het steeds beter en kan ik hem al rijden met zweep, in de regen/storm etc. Ook hij heeft inmiddels al wat overwinningen in het L2 op zijn naam staan. Dit weekend gaan we M1 starten, ook weer spannend! Ik hoop dat Exelent de opvolger gaat worden van Tristan en Entree, maar als hij zo blijft verbeteren als wat we nu ervaren in de trainingen, dan denk ik dat het zomaar kan dat hij nog beter dan Entree gaat worden. Ik heb wekelijks les op het Anky Education Center in Erp. Hier leer ik heel consequent te rijden, iets wat ik zelf vaak nog best lastig vind. Maar, oefening baart kunst!

 

Exelent Myrna van Wijk

Exelent

 

Lesgeven

Sinds een aantal jaar geef ik les, waar ik ontzettend veel voldoening uit haal. Ik geef deze lessen tot en met Lichte-Tour niveau. Ik heb vorig jaar de PABO afgerond en ik vind lesgeven erg leuk (vooral met paarden; het voor de klas staan kan altijd nog!). Ik vond het heel belangrijk om ook een opleiding afgerond te hebben buiten de paardensport. Je weet tenslotte nooit, helemaal met fysieke beperkingen, wat de toekomst brengt. Het gaf mij een fijn en zeker gevoel. Maar, lesgeven combineren met mij passie vor paarden is echt ultiem. Afgelopen april heb ik mijn diploma ‘Instructeur Wedstrijdsport Dressuur’ behaald, waarmee ik officieel les mag geven t/m ZZ-licht niveau.

 

Clinic Myrna van Wijk

Tijdens een clinic

 

Van werknemer naar eigen baas

Tot eind april werkte ik met een jongen die een vorm van Autisme had, maar omdat het hele PGB op de schop werd gegooid, zat ik na een paar jaar werken ineens zonder werk. Toen zat ik wel even met mijn handen in het haar. Ik wilde al langere tijd dolgraag voor mezelf beginnen, maar ik vond de overstap te groot. Ik ben een perfectionist en ik wil altijd dat alles voor 100% slaagt. Nadat verschillende mensen me hebben gezegd dat er eigenlijk niets kan mislukken (waaronder Gwenda), heb ik besloten om toch de overstap te maken: ik heb me sinds augustus 2015 ingeschreven bij de KvK en ik heb nu dus mijn eigen bedrijf: Dressuurstal van Wijk. Ik richt mij fulltime op het geven van lessen en het trainen van paarden van klanten. Ik heb al behoorlijk wat vaste klanten, waar ik ontzettend trots op ben en wat mij vertrouwen geeft in mijn kunnen en de toekomst voor Dressuurstal van Wijk. Natuurlijk zou ik graag uitbreiden, maar ik ben al erg blij met deze start. Ik besef me ook dat het opbouwen van een bedrijf echt tijd kost, maar ik probeer er wel zoveel mogelijk aan te doen om mezelf ‘in the picture’ te zetten op o.a. Facebook en door het geven van clinics. Dat is tegenwoordig toch de meest effectieve methode!

 

Het begint nu eigenlijk pas!

Ik vind het runnen van een eigen bedrijf allemaal nog reuze spannend, want ik heb van een hoop dingen echt geen flauw idee hoe ik het aan moet gaan pakken. Zo ben ik me nu druk aan het inlezen voor verzekeringen en de boekhoudkundige kant van het hebben van een eigen bedrijf. Het belangrijkste is dat ik klanten heb en alle zaken die daar omheen nodig zijn om mijn bedrijf draaiende te houden zoek ik uit of ik vraag mensen om mij heen om me te helpen. Daar laat ik mij in ieder geval niet door weerhouden!

 

Een tip van mij voor jou!

Ik wil je echt motiveren je droom na te jagen. Je moet er hard voor werken om dit te realiseren, maar het is het echt waard. Met doorzettingsvermogen is er heel veel mogelijk! En, zorg voor de juiste diploma’s. Eigelijk ben je het wel verplicht naar je klanten toe. Het heeft mij in ieder geval erg geholpen! Hopelijk heb ik je met mijn verhaal kunnen overtuigen dat het wel degelijk mogelijk is om je geld te verdienen in de paarden. Ik hoop dat jij het ook mag gaan ervaren! Er is niets fijners dan iedere dag met deze mooie dieren te mogen werken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *