Stoeterij Horsea Lotte Karolien Nefkens

Het verhaal van Lotte en Karolien Nefkens (Stoeterij Horsea)

Ze waren dit jaar genomineerd voor ‘Hippische Ondernemer van het Jaar’ en behoorden zelfs tot de drie finalisten. De 23-jarige tweelingzussen Lotte en Karolien Nefkens runnen sinds 4 jaar samen Stoeterij Horsea in Harlingen. Met dit veelzijdige bedrijf richten zij zich voornamelijk op training, verkoop, instructie, stalling en opfok.

Je bent vast benieuwd hoe deze twee jonge meiden zo van hun passie voor paarden een eigen bedrijf hebben gemaakt en hoe zij het ondernemerschap ervaren. Laat je inspireren!

Hoe is jullie passie voor paarden ontstaan? Droomden jullie altijd al van een eigen bedrijf in de paarden?

vroeger2

vroeger

“Van kleins af aan zijn we al gek op paarden. De eerste jaren reden we alleen op een manege. Toen we elf jaar waren kregen we onze eigen pony. Vanaf dat moment zaten we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij de paarden. Bij ons thuis stonden er alleen Friese paarden. Lotte mocht met haar Friese merrie Jara-Ytske F. ZZ-licht starten. Karolien heeft met haar Friese ruin Melle fan Makkum Z2 gereden.”

Lotte zegt verder: “Ik heb MBO paardenhouderij gedaan en wilde eigenlijk meer halen uit de paardensport. Bij ons thuis hadden we enkel een buitenbak en konden we in de winter vaak niet trainen en lesgeven. Doordat ik stage heb gelopen bij dit bedrijf kwam thuis ter sprake dat dit bedrijf te koop stond. Zo is het balletje gaan rollen…”

Stoeterij Horsea Lotte Karolien Nefkens

Stoeterij Horsea

Wil je een rondleiding over het mooie bedrijf van Lotte en Karolien? Klik op onderstaand filmpje voor een impressie van Stoeterij Horsea.

Hoe wisten jullie dat er markt voor jullie stal zou zijn en jullie daar een rendabele business omheen zouden kunnen bouwen?

“Dat wisten we natuurlijk niet zeker. Het is altijd spannend om zoiets te beginnen. Het bedrijf was enkel een leeg pand. Er was geen enkele bedrijvigheid. We begonnen met voornamelijk pensionstalling en opfokstalling. Op die manier wilden we een basis creëren voor een gezond bedrijf. Eigenlijk begon het meteen al te lopen.”

Hoe vinden jullie om als twee zussen (en ook met jullie ouders) een bedrijf te runnen? Hoe ervaren jullie dat?

“Wij ervaren het als enorm positief. We kennen elkaar door en door en weten wat we aan elkaar hebben. We weten bijvoorbeeld dat Karolien beter is in klantencontact en goed is in paarden verkopen. Lotte daarentegen zit liever op het paard en is fanatiek in de wedstrijden. In het begin gaf dit nog wel wrijving, maar nu zijn de rollen goed verdeeld.”

Lotte Nefkens Stoeterij HorseaKarolien Nefkens Stoeterij Horsea

Wat vinden jullie het allerleukste om te doen in jullie bedrijf?

“Fijne paarden trainen en paarden verkopen. Veulens in de opfok is altijd erg leuk, maar ze hebben wel veel zorg nodig.”

Stoeterij Horsea Lotte Karolien Nefkens

Wat ervaren jullie als de grootste uitdaging van het runnen van een eigen stal?

“Dat we erom bekend staan goed voor paarden te zorgen en goede paarden te verkopen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk dat het financieel goed gaat.”

Wat heeft het ondernemerschap jullie gebracht?

“In 4,5 jaar tijd hebben we veel geleerd. We waren tenslotte nog maar 19 jaar toen we dit bedrijf begonnen. We vinden het beide heerlijk om zelf te kunnen bepalen wat we doen en hoe we het kunnen doen. Voor een werkgever werken is natuurlijk wel heel anders.”

Wat zijn jullie dromen en doelen voor de toekomst?

“We willen graag een stabiel bedrijf. We zijn in korte tijd heel groot geworden en het is belangrijk om eerst stabiliteit te krijgen voordat je verder gaat met uitbreiden. Graag willen we meer handel gaan doen en paarden hoger opleiden in de dressuursport. Lotte zou graag hoger in de dressuursport willen komen.”

Stoeterij Horsea Lotte Karolien Nefkens

Als jullie het allemaal overnieuw zouden moeten doen: welke tip zouden jullie geven aan paardensporters die dolgraag van hun passie voor paarden hun werk willen maken?

“Het viel in het begin echt niet mee. Hoe ga je met klanten om? Wat is goed en wat is niet goed? Je moet 7 dagen per week altijd aan het werk zijn en klaar staan als er iets is met de paarden. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven en vooral te onthouden dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken! In 4 jaar tijd zijn we een hele andere kant op gegaan. In het begin hadden we alleen pensionstalling en opfokstalling. Nu hebben we veel trainingspaarden, handelspaarden en focussen ons daar ook veel meer op. In het begin is het belangrijk dat je je boxen vol hebt aangezien je toch elke maand je hypotheek moet betalen. Nu hebben we wat meer vrijheid voor andere dingen. Ik zou vooral van tevoren bedenken dat het een manier van leven is… en dat je dat ook echt moet willen! Veel vrije tijd zit er dan vaak niet meer in.”

Stoeterij Horsea Lotte Karolien Nefkens

Jullie waren genomineerd voor Hippisch Ondernemer van het Jaar. Wat heeft dat voor jullie betekend? Kunnen jullie daar nog iets over vertellen?

“Het is een enorme eer om genomineerd te worden voor Hippisch Ondernemer van het Jaar! Een mooi filmpje, een leuk artikel, wie wil dat nou niet? We kregen er enorm veel leuke reacties op! Het geeft natuurlijk naamsbekendheid en dat is voor een bedrijf als het onze heel belangrijk. Dat we niet hebben gewonnen begrepen we wel, aangezien het bedrijf dat won al jaren bovenaan staat met tophengsten.”

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *