Het verhaal van Ilse van Asperdt

Het verhaal van Ilse van Asperdt (o.a. Paardendekenwasserij Balans)

Ze runt drie bedrijven, heeft twee kleine kinderen en rijdt iedere dag haar paarden. Vorige week heb ik een hippische ondernemer gesproken, die van haar passie voor paarden haar werk heeft gemaakt. Ga zitten, pak een kop thee (en vergeet de chocola niet) en lees hier het interview.

Even voorstellen…

Ik ben Ilse van Asperdt, 32 jaar oud en woon en werk in het landelijke Kootwijkerbroek. Naast ondernemer ben ik moeder, echtgenote, stresskip, chaoot, middelmatige ruiter en absoluut sport-verslaafd.

Het verhaal van Ilse van Asperdt

Wat doe je als ondernemer?

Als ondernemer doe ik heel veel verschillende dingen. Samen met mijn man run ik onze Paardendekenwasserij (Paardendekenwasserij Balans). Naast ons zijn er nog drie werknemers werkzaam in de wasserij. Mijn man houdt zich bezig met de dagelijkse planning en aansturing en ik zit achter de naaimachine en doe de reparaties. Uiteraard nemen wij samen alle beslissingen omtrent ons bedrijf. Naast het wassen en repareren van paardendekens zijn wij eind 2014 ook begonnen met het produceren van paardendekens, wij maken die ouderwetse, degelijke New Zealand dekens (ons bedrijf heet Renco Original).

Daarnaast hebben we nog een aantal gerelateerde producten die we via onze website en op beurzen en evenementen verkopen. Op dit moment zijn we druk bezig met de uitbereiding daarvan en zit ik vol in de staaltjes stof, samples van mooie en nieuwe producten. Super leuk en een toffe uitdaging om eens op een andere manier te kijken naar bijvoorbeeld marketing en social media.

Naast deze twee bedrijven die ik samen met mijn man heb opgezet en run heb ik sinds begin 2014 ook mijn eigen business: Balans Ruiterfit Trainingen. De oorsprong van deze bezigheden ligt bij mijn eigen leergang naar beter paardrijden. Paarden en paardrijden zijn al van kleins af aan mijn passie en ondanks dat ik er altijd heel veel tijd en energie (en geld) in heb gestoken bleef ik voor mijn gevoel een beetje hangen. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om mezelf te kunnen verbeteren. Omdat ik altijd veel heb gesport en ook fitnesstrainingen heb gegeven ben ik gaan kijken of ik mezelf op die manier zou kunnen helpen. Toen bleek dat ik daar echt vooruitgang mee boekte ben ik dit ook aan anderen gaan aanbieden. Op dit moment geef ik veel clinics en workshops op stallen, maneges en rijverenigingen en is er een groep ruiters die wekelijks bij mij komt trainen. Ik vind het echt onwijs leuk om mensen te helpen zich te verbeteren en enthousiast te maken om (ook) aan zichzelf te werken!

Balans Ruiterfit Trainingen

Hoe is je passie voor paarden eigenlijk ontstaan? Droomde je altijd al van een eigen bedrijf in de paarden?

Ik ben opgegroeid op het platteland en veel vriendinnetjes en buren hadden paarden en pony’s thuis. Daarnaast heeft mijn moeder altijd paard gereden en ben ik via haar ook stiekem wel een beetje besmet geraakt met het virus. Tijdens mijn middelbare school periode was ik bijna iedere vrije minuut bij de paarden te vinden en ook tijdens mijn studie in Breda heb ik de nodige tijd op de manege doorgebracht. Ik heb nooit echt gedroomd van een eigen bedrijf in de paarden. Ik heb tot anderhalf jaar terug altijd een vaste baan gehad waar ik het prima naar mijn zin had. Wel kom ik uit een echt ondernemers gezin en wist dus (gelukkig) wel waar ik aan begon!

Ilse van Asperdt Jong

Hoe wist je dat er markt voor jouw idee zou zijn en je daar een rendabele business omheen zou kunnen bouwen?

Wij zijn 5,5 jaar geleden gestart met onze dekenwasserij. Mijn ouders wasten al bedrijfsmatig dekens en toen ze daarmee wilden stoppen hebben mijn man en ik het over genomen. In eerste instantie eigenlijk een beetje als iets leuks naast onze vaste banen. De eerste keer dat wij €250,- in de plus stonden hebben we een flesje wijn open getrokken om het te vieren. Langzaam aan hebben wij het bedrijf en onze dienst steeds beter in de markt kunnen zetten en zijn we inmiddels gegroeid tot een bedrijf waarin vijf mensen werkzaam zijn. Naast een uitgebreide klantenkring hebben we ook contracten kunnen afsluiten met grote winkelketens. Op dit moment richten we onze pijlen op het buitenland.

Naaimachine Dekens maken en repareren

Wat de New Zealand dekens betreft hebben we mazzel gehad. Het bedrijf dat dit product al 30 jaar maakte hebben kunnen overnemen. Dit geeft ons een goede basis om vanuit een bestaand product van bewezen kwaliteit verder te bouwen aan nieuwe, innovatieve producten.

Voor de ruiterfit trainingen heb ik goed kunnen inspelen op de ‘hype’ omtrent het belang van een fitte ruiter. Vooral de promotie van Adelinde Cornelissen en haar Adelinde Trainings Centre hebben een flinke boost gegeven aan het begrip ruiterfit. Daarnaast kan ik vanuit mijn achtergrond en ervaring een goed en gedegen programma aanbieden.

Hoe wist je wanneer het juiste moment was om je vaste baan op te zeggen en je vol op het ondernemerschap te storten? Hoe heb je deze keuze gemaakt?

Op het moment dat wij startten met de paardendekenwasserij werkten mijn man en ik allebei nog fulltime bij een bedrijf. Toen bleek dat er genoeg potentie en groei in zat heeft mijn man als eerste de stap genomen om fulltime met de onderneming aan de slag te gaan. Twee jaar later werd er bij mij op het werk fiks gereorganiseerd. Omdat ons bedrijf nog steeds groeiende was en we meer capaciteit nodig hadden heb ik ook de stap gezet om fulltime voor het ondernemerschap gegaan.

Wasmachine dekenwasserij

Je hebt drie bedrijven: hoe manage je dit in combinatie met twee jonge kinderen en eigen paarden?

Uhm, niet? Nee, dat is niet waar natuurlijk. De dekenwasserij hebben wij aan huis en daar maken we ook onze New Zealand dekens. Onze oudste zoon zit inmiddels op de basisschool en de jongste gaat een paar ochtenden per week naar de peuterspeelzaal dus die uren kan ik gebruiken om te werken. Daarnaast springen mijn ouders en schoonouders ook regelmatig bij gelukkig! Mijn ruiterfit trainingen geef ik vooral in de avonduren en de weekenden dus uiteindelijk past het altijd weer precies. Mijn paarden staan gelukkig ook aan huis, dat scheelt me ontzettend veel tijd en kan ik, zodra ik ergens een gaatje heb, lekker gaan rijden!

Winddancer Ilse van Asperdt

Wat heeft het ondernemerschap jou gebracht?

Het ondernemerschap brengt mij veel uitdagingen, vooral in positieve zin. Ik krijg er ontzettend veel motivatie en inspiratie van en daar word ik blij van! Uiteraard brengt het ondernemerschap ook de nodige (financiële) zorgen met zich mee, maar zolang het positieve nog de overhand heeft kan ik daar prima mee leven. Ook geeft het ondernemerschap me, ondanks dat ik altijd heel veel te doen heb, de mogelijkheid om veel tijd met mijn kinderen door te brengen. Ook als ik aan het werk ben ben ik altijd in de buurt voor het geval dat nodig is. Niet dat ze zich zonder mij niet redden maar ik vind het een fijne bijkomstigheid.

Planning Ilse van Asperdt

Wat zijn jouw dromen en doelen voor de toekomst?

Mijn droom is om mijn ruiterfit trainingen verder te kunnen uitbreiden en om te kunnen gaan werken met ruiters op nationaal- en internationaal niveau. Ik wil zelf steeds een stukje beter worden zodat ik ook een steeds betere dienst kan aanbieden. Om dat te bereiken investeer ik veel in opleiding en probeer ik zoveel mogelijk een kijkje te nemen in de keukens van andere trainers. Van andere ruiterfit trainers, maar ook van (top)trainers binnen andere takken van sport. En weet je wat? Het gaat me lukken ook!

Als je het allemaal overnieuw zou moeten doen: welke tip zou jij geven aan paardensporters die dolgraag van hun passie voor paarden hun werk willen maken?

Mijn tip: Zorg dat je goed bent in wat je doet en blijf jezelf uitdagen om steeds een beetje beter te worden. Maar vergeet niet om ook stil te staan bij je eigen successen, de grote maar ook de kleine. Vier ze en gebruik ze als motivatie om nog verder te groeien.

‘Stilstand is achteruitgang’ – Ilse van Asperdt

Wat een leuk gesprek was dat met Ilse. Een stoere vrouw, die gaat voor haar dromen en continue zoekt naar mogelijkheden om dit waar te maken. Be inspired!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *