Hanneke Busscher Paard&Plan

Het verhaal van Hanneke Busscher (Paard&Plan)

Leuk, Hanneke ontmoette ik na een enthousiaste reactie op één van de Facebookposts van My Equine Business. Ik was toch wel eens benieuwd wie het gezicht en vooral wat het verhaal achter deze jonge ondernemer is. Na wat over een weer mailen (we kwamen erachter dat we ‘toevallig’ dicht bij elkaar wonen) ontmoetten we elkaar in een gezellig koffiecafeetje in Nijmegen.

Hanneke, zou jij jezelf in twee woorden kunnen omschrijven? Kortom; wie ben je en wat doe je als hippisch ondernemer?
Gedreven en een duizendpoot. Naast mijn studies en banen (landschapsarchitectuur) deed ik altijd heel veel andere dingen. Ik vind namelijk heel veel leuk! Ik was chefkok, ik gaf paardrijles, reed zelf fanatiek wedstrijden en maakte paarden zadelmak. Inmiddels weet ik (door schade en schande) dat ik niet alles tegelijk kan doen, zeker niet nu ik sinds een jaar moeder ben. Om toch met mijn vak bezig te blijven én met de paarden heb ik het gecombineerd binnen mijn bedrijf Paard&Plan: ik maak ontwerpplannen voor hippische omgevingen. Dus ik bedenk en teken de inrichting voor bijvoorbeeld een tuin/buitenruimte met paarden bij woonhuizen, trainings- en pensionstallen, maneges of recreatieve terreinen en ruiterroutes. Hiernaast houd ik mij bezig met de sport: lesgeven, rijden en in het bijzonder met persoonlijke ontwikkelplannen voor de ruiter.

Hoe is je passie voor paarden ontstaan? Droomde je er altijd al van ‘iets’ in de paarden te willen gaan doen?
Ik droomde er helemaal niet van om iets met paarden te gaan doen. Ik ben ook pas op mijn veertiende gaan paardrijden. Ik ontdekte al wel snel dat ik het erg leuk vond. En als ik iets leuk vind dan wil ik het goed doen, dat is altijd al zo geweest. Ik ging veel lezen over paardrijden en samen met mijn zusjes (die al veel eerder besmet waren met het virus) werkten we veel op stallen bij ons in de buurt. Toen ik 18 werd ben ik meteen aan de instructeursopleiding begonnen. Het virus heeft mij nooit meer losgelaten…

Landelijke Hippische Instructeursdag

En hoe is je bedrijf uiteindelijk vanuit deze passie tot stand gekomen?
Paardrijden is dus sinds mijn veertiende mijn hobby geweest. Tijdens mijn studies en banen heb ik altijd veel lesgegeven en gereden dus het was al wel een “uit de hand gelopen” hobby. Na mijn studie heb ik zeven jaar als landschapsarchitect / adviseur gewerkt bij een groot ingenieursbureau. Maar dit werk bracht mij niet wat ik zocht. Op kantoor bedacht ik hoe ik die avond wilde gaan lesgeven of zou gaan rijden. De paarden gingen steeds meer aan mij knagen. In 2013 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor mijzelf begonnen.

Hoe ervaar je het ondernemerschap tot nu toe? Wat heeft je het gebracht?
Ik vind het ondernemerschap heerlijk! Het brengt mij heel veel vrijheid. Vrijheid in de keuzes die ik maak, in hoe ik mijn tijd in deel (en dat is heel fijn als je een kleintje van een jaar hebt) en vrijheid om de dingen te doen ik leuk en belangrijk vind. Als er iets goed gaat ben ik degene die dat voor elkaar heeft gekregen, als er iets fout gaat ben ik de enige die schuldig is. Dat vind ik een fijn gevoel; ik hoef geen verantwoording af te leggen. Het nadeel is dat je altijd aan het werk kunt zijn. Laatst zei iemand tegen mij “vrijheid moet je niet verwarren met vrije tijd”. En dat klopt; ook al ben ik heel druk en heb ik soms weinig vrije tijd; ik ervaar het als vrijheid, omdat ik doe wat ik leuk vind.

Hanneke Busscher Paard&Plan

Wat is volgens jou de sleutel tot succes in het ondernemerschap?
Passie hebben voor wat je doet. Als je een duidelijke missie hebt en weet wat je wilt bereiken dan denk ik dat je altijd kunt slagen, al is dat met vallen en opstaan. In het begin was ik erg bezig met de manier waarop ik geld kon verdienen met mijn werkzaamheden. Er moet natuurlijk geld in het laatje komen, maar ik weet nu dat als je daar op focust, je met de verkeerde dingen bezig gaat. Soms moet ik mijzelf dwingen om de druk om geld te verdienen even los te laten. Even bewust terugkeren naar mijn missie: waarom doe ik dit ook alweer? Als je dat weer voor ogen hebt ga je ook weer met de juiste dingen aan de gang. Bij mij komt dan de motivatie en het doorzettingsvermogen terug en dan durf ik ook weer dingen aan te pakken die misschien een risico zijn. En meestal pakt dat qua geld ook goed uit.

Je bent een vrouw met een duidelijke missie. Dat maakt me nieuwsgierig. Vertel eens?
Vanaf het begin dat ik Paard&Plan oprichtte ben ik inderdaad bezig met kwaliteitsverbetering binnen de paardenwereld en met name binnen het lesgeven. De eerste aanleiding hiervoor is dat ik zelf altijd op zoek ben naar manieren om me te blijven ontwikkelen. Ik kon weinig opleidingen of bijscholingen vinden die aansloten bij mijn wensen. Binnen de instructeursopleidingen heb ik veel geleerd, maar vooral over paarden en niet over lesgeven in het algemeen of over de ruiter. Je kunt bijvoorbeeld zo vaak als je wilt roepen dat iemand zijn benen stil moet houden, maar daar gaat hij echt zijn benen niet stiller van houden. Je zult als instructeur moeten weten hoe het komt dat iemand zijn benen teveel beweegt (slechte rompstabiliteit of stijve/ verkeerde houding van het bekken). Je zult dus enige kennis moeten hebben van het lichaam van een ruiter. En als jouw pupil plotseling verstijft van angst of stress dan kan je honderd keer roepen “ontspannen” of (vaak gehoord) “simpel blijven rijden”, maar daar gaat iemand echt niet meer ontspannen van rijden. Dus ook van de mentale aspecten van de ruiter zal je wat moeten weten als instructeur. Veel kan je met logisch verstand oplossen, maar ik denk dat er binnen de paardenwereld veel te weinig aandacht is voor de ruiter en voor didactische aspecten.

Samen met bekende namen uit de paardensport organiseer jij binnenkort een gaaf event speciaal voor instructeurs. Wat gaat het precies worden?
Dat klopt! Het event is precies wat ikzelf eigenlijk altijd al zocht: een heel dag bijscholing voor instructeurs. Ik organiseer samen met Rien van der Schaft en Suzanne Pen de Landelijke Hippische Instructeursdag op zondag 6 maart 2016. Tijdens de dag worden er (dressuur-)lessen gegeven door Rien van der Schaft. Ik volgde een paar jaar geleden een cursus bij Rien en Inge op stal. Ik vond het fantastisch! Ik ben bij hen gaan lessen en wil nooit meer anders. Ik had een lange zoektocht naar de perfecte instructie achter de rug. Bij Rien en Inge vond ik alles wat ik zocht in een instructeur. Ze rijden “zoals het bedoeld is”, zoals ze dat zelf zeggen. Daarmee bedoelen ze dat we een paard moeten trainen vanuit ontspanning en dat we hem moeten rijden “van achter naar voor, naar de hand toe”. Daar sta ik helemaal achter! Rien en Inge hebben zoveel vakkennis en ze kunnen alles heel goed uitleggen. Ze zijn kritisch, maar eerlijk en recht door zee. Dat vind ik fijn communiceren. Met Rien had ik dikwijls (na een les) lange discussies over technische aspecten van het rijden of over de paardenwereld. Omdat we dezelfde ideeën hebben kunnen we dit event perfect samen organiseren. De lessen die Rien tijdens de Instructeursdag geeft zijn voor elk niveau! Dat is wat ik zelf vaak mis bij andere bijscholingen: “de gewone ruiter” die ik dagelijks lesgeef en niet alleen de “toppers” waar niets misgaat. Van fouten kunnen we allemaal juist leren!

Rien vd Schaft, Hanneke Busscher, Suzanne Pen

Landelijke Hippische Instructeursdag

Voor wie is het speciaal interessant en wat gaan mensen er allemaal leren?
De Instructeursdag is voor instructeurs die zich graag willen blijven ontwikkelen. Het maakt niet uit op welk niveau of binnen welke discipline je lesgeeft. Iedereen die wat wil leren is welkom! Het gaat tijdens de lessen van Rien om paardrijden “zoals het bedoeld is” en om de ontwikkeling van een paard van B (jong paard) tot en met Grand Prix niveau. Iedereen kan meerijden in de lessen van Rien. Naast de lessen van Rien zijn er de hele dag workshops van experts uit het hele land. De workshops gaan over onderwerpen zoals didactiek, communicatie, sportpsychologie en de theorie van het rijden. Ook zal er een dierenarts en een zadelpasser aanwezig zijn. Instructeurs krijgen dus een breed palet aan onderwerpen voorgeschoteld tijdens deze dag. Alles draait erom instructeurs te voorzien van vakkennis! Het evenement wordt gehouden bij De Nieuwe Heuvel in Lunteren. Het is een hele sfeervolle locatie die garant staat voor een gezellige dag met collega’s.

Je vertelde dat mensen er een licentiepunt kunnen krijgen? Dat is wel interessant.
Klopt! De KNHS hanteert een licentiesysteem voor instructeurs. Een licentie is het bewijs dat je gekwalificeerd bent om instructie te geven en dat je je regelmatig laat bijscholen en zo op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de sport. Instructeurs met een licentie kunnen met de deelname aan de Instructeursdag 2 licentiepunten krijgen.

Waar en hoe kunnen mensen zich aanmelden?
Je kunt tickets kopen via de website (www.instructeursdag.nl). Iedereen die een ticket heeft kan meerijden in de lessen van Rien. Je kunt je opgeven voor een les via de mail (info@instructeursdag.nl).

5 antwoorden
 1. Marlies
  Marlies zegt:

  Oh wat is dit tof! Ik vind het heel leuk om te merken dat er steeds meer aandacht is voor (en behoefte is aan) ‘echt’ goed lesgeven.
  Ik ben sinds kort (echt deze maand pas) ook begonnen aan mijn eigen bedrijfje. Hierin richt ik me op de ontwikkeling van instructeurs d.m.v. coaching of training en op het bewust maken van ruiters dat zij eigenaarschap hebben over hun eigen leerproces.
  6 maart ben ik zeker van de partij! Dat lijkt me een heel interessant evenement. En hopelijk kan ik dan een praatje met je komen maken Hanneke 🙂

  Groetjes,
  Marlies van Schelven

  Beantwoorden
 2. marlies van schelven
  marlies van schelven zegt:

  Wat ontzettend tof ! En ook heel goed om te merken dat er steeds meer aandacht is voor ‘echt’ lesgeven. Net als Hanneke ligt daar mijn passie en ik ben sinds kort ook aan mijn eigen bedrijf begonnen gericht op de ontwikkeling instructeurs en het bewust maken van ruiters over het eigenaarschap dat zij hebben op hun eigen leerproces! Ik kom 6 maart zeker en ik hoop je daar te ontmoeten Hanneke 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *