Fenna Elzinga Lelymare Horses

Het verhaal van Fenna Elzinga (Lelymare Horses) – deel 3

Onlangs heb je het eerste en tweede deel van het verhaal van Fenna Elzinga van Lelymare Horses kunnen lezen. In dit laatste deel beantwoord ze onder andere de interessante vraag ‘wanneer maak je dat stap naar fulltime ondernemerschap’? Benieuwd? Lees gauw verder.

Fenna, je hebt naast de opstart van je bedrijf een baan gehad. Wanneer heb je besloten om volledig de stap te maken naar het ondernemerschap?

Klopt, ik heb een parttime baan gehad, maar op een gegeven moment geloofde ik echt dat als ik niet daarmee zou stoppen, dat ik stil zou staan. Natuurlijk zou ik een stukje inkomen verliezen en is dat even spannend. Ik had het geluk dat Erik, mijn man, een vaste baan heeft en voorstelde dat hij de vaste lasten zou dragen, zodat ik mij echt volledig op mijn bedrijf kon storten. Ik kan mij voorstellen dat wanneer je alleen bent en een hypotheek te betalen hebt, dat het echt een stuk moeilijker is. Daar ben ik heel eerlijk in. Natuurlijk verdiende ik wel iets, maar ik vond het heel erg luxe. Het was voor mij heel erg belangrijk dat de mensen om mij heen echt in mij en mijn bedrijf geloofde om vol vertrouwen fulltime voor mijn bedrijf te kunnen gaan. En dat was zo!

Je had echt het gevoel dat je stil zou blijven staan als je niet zou stoppen met je baan. Heeft de keuze om volledig je op je bedrijf te richten je ook echt een boost gegeven?

Jazeker, 100%. Op het moment dat ik volledig in mijn bedrijf ben gaan werken kreeg ik tijd om na te denken over en te werken aan uitbreiding. Ik mestte de stallen nog zelf uit, maar het was mijn vader die mij aan het denken zette om iemand aan te nemen om dat voor mij te doen. Mijn eerste reactie was natuurlijk dat dit geld zou gaan kosten. Ja natuurlijk, dat is ook zo, maar in die tijd kon ik weer verder bouwen aan mijn bedrijf. Toen heb ik vrij snel Wendy aangenomen. Weer moet je eerst iets inleveren, want je kosten gaan omhoog, maar dat is niet het enige waar je naar moet kijken. Je moet een beetje een lange termijn visie hebben. Wat levert het me op? Stilstand is echt achteruitgang.

Wat is jouw grootste kwaliteit als ondernemer? En hoe merk je dat het je helpt bij het succes van je bedrijf?

Het begint met dat ik graag onderneem en daar dus ook graag mee bezig ben. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Het feit dat ik in staat ben om soms een stap naar achter te doen om te overzien of ik nog de goede kant op ga en niet snel bij de pakken neerzit als het even tegen zit. Natuurlijk heb ik dat ook af en toe wel eens, maar tegelijk bekijk ik meteen wat ik ga doen om weer vooruit te komen. Het allerbelangrijkste voor een ondernemer is dat je jezelf weer kunt motiveren. Er is niemand die jou zegt dat je eruit moet ’s ochtends en aan de slag moet gaan. Ik kan mezelf heel goed motiveren.

Mijn administratie doe ik helemaal zelf, want als je dat niet doet, dan wordt de stapel steeds groter. Je moet, ook hiermee, echt heel veel discipline hebben. Daarnaast vind ik klantenbinding heel belangrijk, want zonder klanten heb je geen bedrijf. Ik ben altijd heel eerlijk naar mensen en ik vind dat je dat ook altijd moet zijn. Ook wanneer het om hun paard gaat en niet leuk is voor mezelf. Natuurlijk vind ik het moeilijk wanneer ik ze moet adviseren ze hier niet op de juiste plek staan, maar je moet eerlijk zijn en denken aan wat het beste is voor het paard en de eigenaar. Ik doe mijn best om de eigenaren heel goed op de hoogte te houden van hoe het met hun paard gaat. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig met Whatsapp en ook Facebook werkt fantastisch. Ik vind het heel belangrijk om daar veel tijd en energie in te steken, zodat je mensen echt laat merken dat je met ze bezig bent.

Wat was tot nu toe echt het hoogtepunt van Lelymare Horses?

De opening vond ik wel heel bijzonder. Op dat moment realiseerde ik me dat er echt iets stond wat helemaal van mezelf is, helemaal zelf bedacht en wat ik echt ben. Dat was het moment dat ik ook dacht: nú gaan we beginnen! Daarvoor was het allemaal aanloop. De mensen die er waren, Humberto Tan het bedrijf opende en familie die me steunt.

Ik wist dat het niet makkelijk zou gaan worden. Dat wist ik. Geen één ondernemer zal het makkelijk hebben. Je moet ook niet denken dat je er miljonair mee gaat worden, dus je moet het ook niet doen voor het grote geld. Je moet het doen omdat je passie belicht. Je moet het doen omdat je diep van binnen weet dat dit is wat je wilt en dit je leven is.

Lelymare Horses Fenna Elzinga

Natuurlijk had ik ook consultant kunnen zijn bij een groot bedrijf, maar dan had ik niet hier gewoond en had ik niet gedaan wat ik écht wilde. Als ik dan wel eens praat met vrienden of kennissen en ze hebben het er over dat ze niet helemaal op hun plek zitten, dan denk ik bij mezelf: dat heb ik nou echt nooit. Ik heb nooit dit twijfelachtige gevoel of de drang om op zoek te gaan naar iets anders. Daar is gewoon echt geen sprake van. In het begin had ik wel eens het gevoel van ‘Pfoe, gaat dit ‘m wel worden’, maar daar moet je echt doorheen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *