Fenna Elzinga Lelymare Horses

Het verhaal van Fenna Elzinga (Lelymare Horses) – deel 2

Onlangs interviewde ik Fenna Elzinga van Lelymare Horses. Zij was dit jaar genomineerd voor Hippische Ondernemer van het Jaar en zodoende wil ik wel eens weten hoe zij haar hippische onderneming heeft opgebouwd en runt. Dit is het tweede deel van het interview. Lees hier deel 1 van het interview met Fenna.

Hoe wist je dat er markt voor jouw idee zou zijn en je daar een rendabele business omheen zou kunnen bouwen?

Thuis hadden we grote weilanden en daar liepen onze paarden altijd in kuddes. Regelmatig sprak ik mensen die uitspraken ook graag zo hun paarden te willen houden. Zo kwam ik erachter dat er weldegelijk vraag was naar onze manier van paarden houden.

Een marktonderzoek heb ik niet echt gedaan. Het was eigenlijk een heel sterk gevoel dat ik had. Wel heb ik een ondernemingsplan geschreven en ben ik mij bewust gaan richten op opfok en de begeleiding van merries en veulens. En vervolgens ben ik gewoon van start gegaan. Omdat ik parttime werkte en de gebouwen en weilanden van mijn ouders kon huren kreeg ik ook wel echt de mogelijkheid om iets op te bouwen. Het was wel fijn dat ik echt de ruimte kreeg om te ontdekken wat ik leuk vond, waar vraag naar zou zijn en welke kant ik op wilde met mijn bedrijf. We hebben echt niet meteen alles verbouwd. Het is langzaam gegroeid.

Lelymare Horses Fenna Elzinga

Toen mijn ouders zagen dat ik er toch wel heel serieus mee bezig was en mijn ondernemingsplan hadden gelezen, konden ze niet tot een andere conclusie komen dan dat het toch wel zou gaan werken. Zij hebben mij enorm geholpen met de opbouw van mijn bedrijf en doen dat nog steeds. Zo hebben er voor gezorgd dat de basis goed was, door bijvoorbeeld nieuwe stallen neer te zetten. Daar betaal ik natuurlijk gewoon maandelijks voor. Vanaf het begin heb ik dat altijd gedaan! Het was daarom ook meteen hard werken, om deze kosten te kunnen betalen. Dat heb ik ook altijd gedaan, want ik vind dat het niet uitmaakt of het je ouders zijn of de bank; je hoort gewoon te betalen.

Van topsporter naar topondernemer! Je hebt op het hoogste niveau meegedraaid in de paardensport. Vanwaar de keuze om nu vooral actief te zijn als ondernemer?

Hier en daar wordt het wel geschreven, maar ik ben nog niet gestopt met het paardrijden. Misschien wordt dat wel gedacht omdat ik nu zwanger ben. Ik lig er daarom nu wel even uit, maar gestopt ben ik niet! Vorig jaar heb ik nog meegereden tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. Naar mate het drukker begon te worden met mijn bedrijf kreeg ik wel minder tijd om internationale wedstrijden te rijden. Toen ik nog student was, zo vrij als een vogel, pakte ik de trailer en ging op pad. We kochten in 2007 onze hengst en daar was ik meteen zeer succesvol mee. We hebben echt Europa doorgereisd en dat was echt gaaf. Maar toen had ik verder natuurlijk ook niet echt verantwoordelijkheden zoals ik dat nu wel heb bij het bedrijf.

Fenna Elzinga Lelymare Horses

Op een gegeven moment heb ik heel bewust de keuze gemaakt om nog wel wedstrijden te blijven rijden, maar minder ambitieus dan voorheen. Daar stond en sta ik nog steeds helemaal achter. Ik gebruik het nu vooral als promotie van mijn bedrijf. Want waar tref je in één keer zoveel paardenmensen? Dáár! Op het moment dat je goed meedraait in de sport, je paarden er altijd goed uit zien, fit zijn en nooit geblesseerd zijn, dan vertrouwen mensen op jouw kennis en kunde. Dat is het belangrijkste visitekaartje.

Fenna Elzinga Lelymare Horses

Horse Hotel

Mijn hengst is nu 12 jaar en loopt al 8 jaar zeer stabiel mee in de sport. Hoe doe je dat? Die vraag krijg ik dan ook regelmatig. Mijn paarden lopen gewoon iedere dag buiten en in de winter krijgen ze altijd pauze. Ze hebben hard gewerkt en getraind, dus hij mag echt wel even goed met vakantie. Toen kwamen er steeds meer mensen naar mij toe die vroegen of hun paard op vakantie mocht komen bij mij. Zo is het Horse Hotel ontstaan. We kunnen nu zelfs de sportpaarden in conditie houden tijdens de winterpauze dankzij de Vitafloor!

De geboorte van een bedrijfsnaam

Ondertussen kreeg mijn bedrijf steeds meer vorm, maar alles viel nog onder de naam Waterland, zoals mijn ouders de boerderij altijd noemden. Ik vond deze naam niet echt bij mij passen. Het voelde niet eigen. Inmiddels had ik een hele duidelijke visie voor mijn bedrijf, maar om dat ook op papier te krijgen en te vertalen naar bedrijfsactiviteiten; dat is knap lastig. Ik ben daar wel een jaar mee bezig geweest, samen met mijn moeder. Mijn ouders hebben namelijk nog een bed en breakfast hier op de boerderij. We vonden het wel mooi als het één geheel zou blijven en één overkoepelende naam zou krijgen. Zo zijn we met de naam Lelymare gekomen. Dit is gebaseerd op de naam Lelystad (Cornelis Lely) en ‘mare’ betekent zee en Flevoland was eigenlijk de bodem van de zee. Tegelijk betekent ‘mare’ ook merrie in het Engels.

Fenna Elzinga Lelymare Horses

Vervolgens ben ik het paardengedeelte verder gaan uitwerken en mijn moeder de logies. Dan begint het eigenlijk pas, het nadenkwerk. Hoe wil ik mij gaan positioneren? Wat wil ik gaan aanbieden? Wat wil ik uitstralen? Hoe wil ik mij gaan onderscheiden? Ik wilde dat dit ook heel duidelijk naar voren zou komen in mijn communicatie. Ik ben toen begonnen met mijn logo. Het moest onderscheidend maar meteen ook herkenbaar zijn. In de paardenwereld kopiëren mensen heel snel. Ze geven vaak geen geld uit aan goede ontwerpers en vormgevers. Wij hebben bewust gekozen voor een bedrijf dat actief was in de theaterwereld en totaal geen kennis had van paarden. Juist daardoor kwamen ze met iets heel verfrissends.

Officieel van start

In 2013 is Lelymare officieel van start gegaan, echt mijn eigen bedrijf. In mei 2013 heb ik het dan ook officieel laten openen door de Wethouder van Lelystad en Humberto Tan. Sindsdien is het een heel stabiel bedrijf geworden. Alles wat ik daarvoor had gedaan was voorbereidend werk. Zo kon ik goed onderzoeken waar vraag naar zou zijn, wat en hoe ik het wilde en kon ik nog een beetje schuiven. Op een gegeven moment moet je wel de keuze maken om echt van start te gaan, een datum prikken er voor gaan. Dat was voor mij in 2013.

20110126_45

Omring jij je met andere ondernemers of mensen die je inspireren en waarmee je kunt sparren?

Het is heel belangrijk om met andere ondernemers te praten en bij andere bedrijven te kijken. Eigenlijk maak ik daar nog veels te weinig tijd voor. Mijn moeder moedigt mij altijd aan om naar de ondernemersclub te gaan in Lelystad of hier in Flevoland. Dat moet ik altijd nog doen. Voor dat soort dingen ben ik eigenlijk wat te druk. Ik moet er wel goed voor zorgen dat ik dat soort dingen blijf doen. Je bent snel enkel met je eigen bedrijf bezig en komt dan eigenlijk niet van de boerderij af.

Het is wel super belangrijk om vaak te gaan kijken bij andere bedrijven en te praten met ondernemers uit dezelfde sector of een hele andere sector. Daar zou ik eigenlijk meer mee moeten doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *