Lelymare Horses Fenna Elzinga

Het verhaal van Fenna Elzinga (Lelymare Horses) – deel 1

Fenna is een ambitieuze vrouw van 31 jaar die hard aan weg timmert. Sinds vier jaar runt ze haar eigen bedrijf, Lelymare Horses. Dit jaar werd ze genomineerd voor Hippische Ondernemer van het Jaar en won ze de publieksprijs. Reden genoeg om eens bij haar langs te gaan om te praten over hippisch ondernemerschap. Bekijk het volgende filmpje (toont alleen op pc) voor een prachtig overzicht van het bedrijf van Fenna, om er een beeld bij te krijgen.

Fenna, kun jij vertellen wat je precies doet als ondernemer?

“Natuurlijk. Ik heb Lelymare Horses opgezet met een hele duidelijke visie dat paarden op een natuurlijke manier moeten opgroeien om zo een gezond en sterk topsportpaard te kunnen worden. Sportpaarden moeten fysiek en mentaal gezond gehouden worden. Ook zij zijn paarden die lekker buiten moeten lopen en een pauze nodig hebben op zijn tijd. Vanuit deze visie run ik mijn bedrijf.”

Hoe is jouw passie voor paarden ontstaan?

“Thuis hadden we geen paarden. Mijn buurmeisje reed paard en dat vond ik erg leuk. Natuurlijk wilde ik toen ook een pony. Om er zeker van te zijn dat ik het wel écht heel erg leuk vond stonden mijn er op dat ik eerst maar eens op ponyles moest gaan. En zo geschiedde. En inderdaad, ik vond het fantastisch! Niet veel later kwam er een New Forest pony, die alleen maar kon rennen. Ik zeurde dan ook veel bij mijn vader dat hij ook eens een paard moest kopen, zodat we samen buitenritten konden maken. Nu moest hij met de fiets mee.”

Cowboys

“We hadden op dat moment stieren thuis en zij liepen (voordat ze bij ons kwamen) in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Aan het eind van de zomer werden ze bij elkaar gedreven door de ‘echte’ cowboys uit Brabant. Ze vonden het natuurlijk machtig mooi om de kudde bij elkaar te drijven en naar stal te halen. Eén van de mannen viel uit en vroeg mijn vader om in te vallen. Vroeger had mijn vader wel gereden, maar niet veel. Heel stoer is hij met de andere cowboys meegegaan. Hij kon daarna meteen een maand niet meer lopen, maar dat ter zijde.”

Lelymare Horses Fenna Elzinga

De liefde voor Quarter Horses

“Op dat moment kwam mijn vader in aanraking met Quarter Horses, want die werden daarvoor gebruikt. Het samenspel tussen paarden en stieren, dat vond hij het allermooiste. Vervolgens is hij zich er in gaan verdiepen en heeft zelf een Quarter Horse gekocht, onder het mom van: dan kan ik met je meerijden. Stiekem werd ik ondertussen ook wel heel erg verliefd op de Quarter, want het is een heel lief en rustig ras. Langzaamaan heb ik mijn vaders paard toen ingepikt en is mijn liefde voor het westernrijden geboren.”

Paardenmeisje

“Ik was geen typisch paardenmeisje. Ik was niet bezeten van paarden en ik hoefde ook niet zo nodig een paardenopleiding te volgen. Ik houd erg veel van paarden en dieren, maar ik heb mij nooit kunnen vergelijken met de echte paardenmeisjes. Al vrij snel ben ik in het westernrijden gerold en ben er daarna nooit meer mee gestopt.”

Droomde je altijd al van een eigen bedrijf in de paarden? En hoe ben je op het idee van Lelymare Horses gekomen?

“Ondernemerschap heeft me wel altijd heel erg aangetrokken. Na mijn havo ben ik de HBO-opleiding Media- en Entertainmentmanagement gaan volgen. Ik weet niet waarom ik de keuze voor die opleiding eigenlijk gemaakt heb, want het heeft niets met paarden te maken. Tussendoor heb ik nog wel eens gedacht dat ik eigenlijk Diergeneeskunde had moeten doen. Op dat moment zat ik al in de tweede fase van de middelbare school en om nou helemaal mijn vakkenpakket weer om te gooien: dat was één groot drama. Dan ben je ook zo weer tien jaar verder met studeren en dat zag ik niet zo zitten. Dat heb ik maar achter wegen gelaten. Iets in mij wist wel dat ik liever iets met paarden wilde doen dan echt die mediawereld in te gaan, maar ik dacht: laat ik het nu maar afmaken.”

Lelymare Horses Fenna Elzinga

Topsport en ondernemen

“Na mijn HBO ben ik naar Duitsland vertrokken, met het idee om trainer te worden. Na twee jaar kwam ik al terug met het antwoord dat ik dat niet wilde. Dit was ‘t niet voor mij. Bijvoorbeeld als je van een paard afvalt en een blessure krijgt, dan is het ook meteen klaar. Daarnaast merkte ik dat ik graag nog wat naast het paardrijden deed.

Langzaam kwam wel het idee om een paardenbedrijf te beginnen, maar hoe en wat wist ik niet. Wel wist ik dat ik verder wilde studeren. Toen ben ik naar de VU in Amsterdam gaan om Organisatiekunde te studeren. Mijn moeder zit in de consultancy, dus het is niet heel erg raar. Mijn interesse in ondernemerschap kwam weer naar boven toen ik mijn scriptie schreef over de overeenkomsten en verschillen tussen topsporters en ondernemers. Heel veel topsporters worden na hun carrière ondernemer. Ik vroeg me af waarom dat zo is. In de paardensport zijn ze het vaak tegelijk: topsporter én ondernemer. Ik vond het zo’n leuk onderwerp dat ik erop kon promoveren, maar dat ging me wat te ver. Om dat nog vier jaar te gaan doen, dat zag ik niet zo zitten. Zo’n boekenwurm ben ik nou ook weer niet.”

Keuzes

“Wel stond ik toen voor een keuze: ik ga iets met mijn opleiding doen, promoveren of werken in de consultancy. Ik kon zo aan de slag bij stagebedrijven, dus dat was wel makkelijk. Maar dan wist ik dat ik het hele paardengebeuren op een heel laag pitje moest zetten. Dan zou ik namelijk gewoon heel hard moeten werken en er gewoon geen tijd voor hebben. Of wilde ik dan toch die hele stiekeme droom van een eigen paardenbedrijf gaan realiseren? Er was alleen nog helemaal niets.”

Lelymare Horses Fenna Elzinga

“Mijn ouders hadden hier een tuinbouwbedrijf. Op dat moment niet eens heel actief, want het land werd verhuurd aan de buren en mijn vader had iets verderop een compostbedrijf. Ik reed nog steeds internationaal wedstrijden en thuis hadden we wel wat stallen, een binnenbak en een buitenbak. Ook hadden we wat pensionklanten, maar dat was het.”

“Toen ben ik parttime gaan werken. Op advies van mijn ouders zocht ik een baan die mij geen energie zou kosten, maar waar ik puur wat geld mee kon verdienen. Uiteindelijk best wel een leuk baantje bij een inkooporganisatie voor ruitersportzaken. Het was ook wel beneden mijn niveau, maar dat gaf niet. Dat deed ik gewoon lekker.”

Visie

“Ondertussen ben ik mijn paardenbedrijf op gaan zetten. Ik wist heel duidelijk dat ik geen manege of pensionstal wilde. Maar wat dan wel? Ik denk dat het wel heel erg te maken heeft gehad met mijn vader. Ik heb het bedrijf helemaal in mijn eentje, maar hij helpt aan alle kanten. Hij vindt het fantastisch!”

“Mijn vader heeft altijd een hele duidelijke visie gehad met betrekking tot de jonge paarden. Die zette hij in de zomer gewoon in het natuurgebied. Laat ze maar lekker groeien. Al vrij snel zag ik de negatieve dingen daarvan. Je ziet een paard een hele tijd niet en we moesten ze ophalen op 700 hectare. Vind je paard dan maar eens terug, een hele klus.”

Lelymare Horses Fenna Elzinga

Amerika

Ik ben veel in Amerika geweest en heb op verschillende ranches gewerkt. Daar geloven ze ook echt dat paarden lekker buiten moeten staan. In Amerika groeien ze ook echt op in kuddes. Dat trok mijn interesse enorm. Zo ben ik eigenlijk begonnen. Toen ik er ook nog achter kwam dat er ook wel vraag naar was, toen ben ik het steeds serieuzer gaan nemen.”

Dit was deel 1 van ‘Het verhaal van Fenna Elzinga’. In het volgende deel kom je er onder andere erachter hoe Fenna wist dat er markt zou zijn voor haar bedrijf en wat zij vindt dat iemand een goede ondernemer maakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *