Dominique van Dreumel Equigeniek Paardenfotografie

Het verhaal van Dominique van Dreumel (Equigeniek Paardenfotografie)

Op social media scroll je langs de één na de andere prachtige paardenfoto. Het lijkt ook wel alsof er steeds meer paardenfotografen bijkomen. Niet alleen in kwaliteit zijn grote verschillen zichtbaar, ook de mate van ontwikkeling als ondernemer. Een paardenfotograaf die de afgelopen tijd enorm opviel was Dominique van Dreumel van Equigeniek Paardenfotografie. Binnen no-time ontpopte zij zich als mega populaire fotograaf die de meest prachtige foto’s in de paardensport maakt. Hoe heeft ze dat in zo’n relatief korte tijd voor elkaar gekregen? Tijd voor een goed gesprek!

Dominique van Dreumel Equigeniek Paardenfotografie

Dit is een heel belangrijke foto want hier is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Een foto van mijn allereerste studio project 4 jaar geleden toen ik de omslag heb gemaakt om paardenfotograaf te worden. Ik op de foto samen met Adelinde Cornelissen en Parzival.

Hee Dominique, hoe ben je zo in de fotografie gerold? Want zulke mooie foto’s maken, dat kan niet iedereen.

Eigenlijk heb ik het overgenomen van mijn moeder, die maakte altijd al veel foto’s van vakanties en dergelijke en toen ook ooit zelf mijn eigen eerste cameraatje gekregen. Daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen.

Dit is het paardje dat ik verzorg, Fenna. Ik heb haar leren kennen via klanten van mijn eerste project als paardenfotograaf. Daarna ben ik bevriend geraakt met de eigenaren en hun dochters. Nu velen jaren later voelt het als een soort tweede thuis bij hen. Ook heb ik al heel veel mooie dingen met hun mee mogen maken zoals het EK Oostenrijk en EK Ierland.

Je richt je specifiek op het fotograferen van paarden. Hoe is jouw passie voor paarden ontstaan?

Zelf ben ik al heel erg lang een echte paardengek. Sinds ik het me kan herinneren was ik altijd al bij en met paarden bezig, Denk dat het nu al ongeveer 15 jaar zal zijn. Van een keer op de vakantie paardrijden, maneges tot en met vriendinnen mee op wedstrijden helpen.

Kun je eens omschrijven wanneer dat moment was dat jij wist dat je voor jezelf wilde gaan werken als paardenfotograaf?

Ben al echt heel erg lang als hobby bezig geweest met het fotograferen van paarden. Dit is ooit begonnen bij een goede vriendin van mij waar ik vroeger paardgereden heb. Maar heb nooit eraan gedacht om dat echt als mijn beroep te gaan uitvoeren. Dit is eigenlijk pas gekomen sinds mijn opleiding fotografie. Hier heb ik verschillende stages gelopen en het ging natuurlijk allemaal wel goed maar toch voelde het niet als mijn ding. En toen heb ik tijdens mijn 2e stage ( dat is nu 3 jaar geleden ) besloten mij te gaan specialiseren op een vakgebied en dat was de paardenfotografie.

Hier zie je mij aan het werk tijdens fotoshoots!

Hoe heb jij de stap naar het ondernemerschap ervaren?

Voornamelijk door het proces op school. Wij moesten in het 3e jaar van de opleiding al beginnen aan het ondernemersplan, dus toen moest je al in gaan denken hoe het zou zijn om een eigen bedrijf te runnen. Hier hebben we dus twee jaar aan gewerkt en daardoor heb ik al een heel breed beeld kunnen krijgen over hoe het op mijn markt eruit zag. Dus eigenlijk was de stap naar ondernemerschap toen niet heel erg groot meer en een logisch vervolg op mijn opleiding aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Ik heb me toen ook in mijn eind jaar officieel ingeschreven bij de kvk omdat ik zo veel vraag kreeg naar mijn fotografie.

Op social media zie je de ene na de andere paardenfotograaf opduiken. Hoe ga jij om met alle concurrentie?

Eigenlijk zie ik ze niet als concurrenten maar vooral als collega’s. Ieder heeft zijn eigen manier van werken en de klant kiest toch altijd wat het beste bij hem/haar past. Tuurlijk is het soms wel eens lastig als er fotoreportages voor spotprijzen worden aangeboden en ze alle foto’s gratis op DVD erbij krijgen maar dat is nou eenmaal hoe het gaat. Dus je kunt je er wel druk over gaan maken maar je kunt het ook omkeren om juist de mensen te laten zien waarom ze dan voor jou moeten kiezen.

Dominique van Dreumel Equigeniek Paardenfotografie

Deze herinnering zal me echt heel lang bij blijven. Dit is een foto van mij en de meiden van het Nederlandse pony team 2015. Ik ben met hun mee geweest/gevraagd naar het EK in Zweden.

Wat heeft het ondernemerschap jou gebracht?

Het geeft vooral heel erg veel voldoening. Vooral om te zien dat het gelukt is om je eigen bedrijf te starten en het nog steeds draaiende is met een volle kalender. Maar ik heb natuurlijk ook veel nieuwe leuke mensen leren kennen. Je komt op zoveel nieuwe en verschillende plekken om te fotograferen. Het gaat nooit vervelen en het blijft geweldig om te kunnen zeggen dat ik van mijn twee grootste passies mijn beroep heb gemaakt.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?

Dat we vooral op deze weg door kunnen gaan en Equigeniek Paardenfotografie een nog groter begrip word in de paardenwereld wie weet zelfs internationaal.

Dominique van Dreumel Equigeniek Paardenfotografie

Een foto samen met Jesse, Eva , Mark en producenten, met het boek waar voor de door mij gemaakte foto als cover staat! Heb grote bijdrage aan het boek mogen leveren van Jesse Drent: Passie voor paarden.

Als jij andere paardenliefhebbers die dolgraag van hun passie een business willen maken een tip mocht geven: welke zou dat zijn?

Vooral doorgaan en nooit opgeven! Als het echt je droom is dan moet je er voor gaan. Natuurlijk zal het wel eens moeilijk zijn maar dat hoort er bij. Maar als het je dan allemaal lukt geeft het zo veel voldoening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *