Hypostore Nicole Romkes

Het succes van Nicole Romkes van Hypostore: van slapen tussen de Vazuintjes naar een mega chique ruitersportzaak

Op haar zestiende tufte ze vol trots dagelijks met de pakketjes op haar brommertje naar het plaatselijke postkantoor. Wat begonnen met de opslag van Vazuintjes in de slaapkamer van haar vriend is inmiddels uitgegroeid tot een bekende ruitersportzaak waar service en kwaliteit hoog in het vaandel staat . Hypostore is bij de meesten bekend als een webshop (met dagelijks bestellingen uit o.a. Dubai, Abu Dhabi, Brazilië, Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Japan), maar inmiddels heeft Hypostore ook een prachtige winkel op de grens van Flevoland en Friesland.

Hypostore Nicole Romkes

 

Nicole Romkes (24) realiseerde haar eigen hoofdstellenlijn Premiera en heeft inmiddels distributeurs in landen als Zweden, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Engeland, Amerika, Canada en Australië die haar hoofdstellen met veel succes verkopen.

Naast alle mooie producten die ze eindeloos door haar handen ziet gaan heeft ze ook een heftige kant van het ondernemerschap ervaren. Een alles verwoestende brand liet zes jaar van al haar harde werk en welverdiende centen in één keer verdwijnen.

Onlangs bezocht ik Nicole om haar eens uit te horen over haar ondernemersavonturen. Hoe heeft ze op zo’n jonge leeftijd toch zo’n mooi bedrijf weten neer te zetten?

Hypostore Nicole Romkes

Je bent 24 jaar en hebt al een ontzettend succesvolle webwinkel en gave winkel. Hoe heb jij dit aangepakt?

“Mijn vriend is altijd goed geweest in het websitegedeelte, echt een master in computers. Hij wilde graag een eigen bedrijf. Onze motivatie kwam voort uit de zeer trage website van Divoza. Misschien ken je die nog wel, met die rode zijbalk. De site was echt zo ontzettend traag. Ik wilde heel graag een snelle webshop starten. Toen zijn we daarmee begonnen. We dachten één pakketje per week zijn er al 52 per jaar. Niet veel later dachten we, wat als we nou als we één pakketje per dag verkopen, dan zijn dat er alweer 365 per jaar. We hebben ontzettend veel geïnvesteerd. Al het geld wat binnen kwam hebben we weer geherinvesteerd en dat nu al zes jaar lang. Ik heb nog nooit iets eruit gehaald, behalve hier en daar eens iets voor mijn eigen paard. Onze focus heeft altijd gelegen en ligt nog steeds op het laten groeien van ons bedrijf.”

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

Dat ondernemen niet alleen maar snuffelen tussen alle blingbling op gave caps, laarzen en hoofdstellen is heb jij als geen ander ervaren. 1,5 jaar geleden brandde jouw volledig met eigen geld betaalde pand inclusief voorraad compleet af. Hoe heb je dat ervaren?

“Het was enorm heftig. Al ons werk, al ons geld zagen we voor ons wegfikken. Het was gewoon echt een vuurzee. Toen de brandweer ons meldde dat ze de brand gecontroleerd lieten uitbranden raakte ik wel even in paniek. Iets verderop hadden we nog een loods waar ook nog een fortuin aan voorraad lag. Al zou het grootste deel verloren gaan, ik moest en zou deze voorraad redden. Ik sprintte naar een commissaris van de brandweer, die we via-via kende. Een watermuur werd gemaakt bij de loods, wat de vlammen op afstand zou moeten houden. We wisten niet hoe snel we de spullen op pallets moesten zetten en naar buiten moesten rijden. We zijn van half twee ’s nachts tot negen uur ‘s ochtends bezig geweest.”

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

“Het feit dat we een deel hebben kunnen redden was voor mij motivatie om niet op te geven. Anders had ik zeker de handdoek in de ring gegooid. Het gaat je niet in de koude kleren zitten als €250.000 van je eigen spaargeld zo ineens in rook ziet opgaan. Natuurlijk moesten we direct opzoek naar een nieuwe ruimte voor onze opslag. Een oproepje op Facebook bracht het sneller en dichterbij dan verwacht. Vlak achter ons pand konden we gebruik maken van een loods, waarvan iemand het op dat moment niet nodig had. Dat was fantastisch natuurlijk, maar tegelijkertijd enorm confronterend. Iedere dag reed ik langs alle verbrande rotzooi. Ik hoefde de deur maar open te zetten en het eerste wat ik rook was de indringende brandgeur.”

Hoe heb je je na zo’n heftige gebeurtenis weer herpakt?

“Gelukkig zijn veel spullen heel snel weer te bestellen. Alleen het bestellen van het leer voor onze hoofdstellen duurde wat langer. Veel leveranciers waren een grote steun en hadden volledig begrip voor de situatie en probeerde mee te denken hoe ze ons konden helpen. Anderen kregen argwaan en begonnen moeilijk te doen. Ze trokken dan de conclusie dat we wel failliet zouden zijn gegaan door de brand en dan vast naar hun centen konden fluiten. Dat was wel even moeilijk, want alles werd altijd ieder maand automatisch betaald. Juist op zo’n moment dat je het vertrouwen van je leveranciers nodig hebt, lieten sommigen ons echt keihard vallen.”

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

“Waar we ook maar konden, zoals bijvoorbeeld op Facebook en onze website, hebben we ons verhaal verteld en gevraagd om begrip van mensen en vooral om te blijven bestellen. Bewonderenswaardig hadden ze dat allemaal. Zo hadden zelfs mensen die een hoofdstel besteld hadden en daar drie maanden op moesten wachten uitermate veel geduld en vonden ze het geen probleem daarop te wachten. Heel bijzonder!”

Wat vind je het leukst aan ondernemen en waar ben je trots op?

“Het is altijd wel leuk als ik samen met mijn tante, die bij ons werkt, naar de grote paardenbeurs Spoga ga. Ik ben maar 1.60 meter en nog heel jong. Meestal spreken ze haar aan omdat ze niet verwachten dat ik degene ben die ze moeten hebben. Dat is nu wel anders.”

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

“Geregeld komen vertegenwoordigers van de grotere merken toevallig 😉 langs om even een catalogus te droppen en doen hun uiterste best een afspraak te maken. Dan ben ik wel trots op wat ik allemaal bereikt heb. En natuurlijk op hoe we alles weer hebben opgepakt na de brand, de klanten die trouw zijn gebleven en ons prachtige nieuwe pand.”

Wat zijn jouw dromen en doelen voor de toekomst?

“We zouden echt heel graag weer een eigen pand voor onszelf kopen. We hopen binnen zo’n vijf jaar een mooie zichtlocatie aan de A6 bij Emmeloord te kunnen realiseren. Ik weet ook al precies hoe ik het hebben wil, met glazen voorgevel en al. Ik heb het al helemaal in mijn hoofd.”

Hypostore Nicole Romkes

Hypostore Nicole Romkes

“Uitbreiden in aantallen winkels hoef ik niet. Ik vind het leuk als klanten mij ook zelf tegenkomen en aan kunnen spreken in de winkel. Ik wil geen onpersoonlijke winkelketen worden. Het mag best druk zijn natuurlijk, graag zelfs, maar ik vind het persoonlijke contact met klanten echt heel leuk en belangrijk.”

Hypostore Nicole Romkes

Welke 3 tips zou jij geven aan jonge startende ondernemers?

1. “Je bent altijd bezig met je werk. Het houdt niet op om 17 uur of in het weekend. Je werkt altijd door. Bedenk je van te voren goed of dat is wat je wilt.”
2. “Bij tegenslagen, blijf altijd doorgaan!”
3. “Er zullen altijd rotte appels van klanten tussen zitten. Daar moet je je zeker wat van aantrekken en wat mee doen, maar ga wel door en blijf niet bij de pakken neer zitten. Stilstand is achteruitgang, dus je moet verder.”

Bedankt voor je gastvrijheid en inspirerende verhaal Nicole!

Fotografie: Lysanne Eijlander van LE-fotografie
Foto’s brand: Nicole Romkes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *