herfst chaos opruimen stal

Rust in de herfstchaos!

De herfst is aangebroken, de dagen worden korter, je winterjas gaat weer aan en de paarden staan weer lekker onder de dekens. In het avondzonnetje een buitenrit maken wordt weer naar het voorjaar doorgeschoven en je maakt je weer klaar om de eindeloos veel gevallen bladeren op te vegen.

Herfstchaos

Alle extra kleren, dekens en laarzen, in combinatie met bladeren, wind, regen, zand en modder geven smerigheid, rommel en chaos. Meestal kan ik er maar heel even tegen, voordat ik er helemaal kriegel van wordt. Want, chaos op stal, chaos in huis of chaos op kantoor, geeft chaos in mijn hoofd. Je herkent het vast!

Rust op stal

Vind je het ook zo’n heerlijk gevoel: een opgeruimde stal, alle kapotte spullen zijn gerepareerd en vieze dekens zijn weer schoon en liggen klaar om gedragen te gaan worden. Nu is het perfecte moment om de herfstchaos aan te pakken en rust te creëren. Rust op stal en daarmee ook rust in je hoofd.

“Waar haal ik de tijd vandaan?”

Natuurlijk was het één van de eerste irritaties die bij je naar boven kwam. Waar haal ik de tijd vandaan deze chaos op orde te brengen? “Ik heb een baan, een gezin, een huishouden en paarden om te verzorgen én te rijden. Ik ben al blij als ik de afwas heb gedaan.”

Misschien heb je het continue gevoel van tijd tekort komen, overspoeld te worden: herkenbaar voor veel ondernemers. Juist daarom zal het je zo goed doen om orde aan te brengen, op stal, thuis en op je kantoor (als je deze hebt). Want, orde om je heen, geeft orde in je hoofd. Het maakt dat je overzicht hebt over je dagelijks leven.

Waar je de tijd vandaan moet halen? We breken het gewoon op in hele kleine stapjes, zodat óók jij hier tijd voor hebt.

Minimaliseren voor dummies

Minimaliseren is echt een trend. Vereenvoudigen, uitdunnen en daarmee het verminderen van keuzestress.

Ben jij een rommelig of juist super geordend van aard? Hoe dan ook, het is altijd fijn om weer een slag te slaan op stal en in huis. We breken het op in kleine stapjes, zodat het ook voor jou met een drukke agenda haalbaar is.

  1. Pak pen en papier
  2. Kies één kamer uit die je als eerste op orde wilt hebben (tip: begin met de zadelkamer!)
  3. Schrijf in 2 min. alles op wat in je gedachte opkomt wat je wilt opruimen of schoonmaken
  4. Maak de klusjes zo klein dat je ze in 5 min. kunt afronden
  5. Plan iedere dag één klus in, het liefst op hetzelfde tijdstip (bijv. na het avondeten)
  6. Stick to it!
  7. Geniet van alles wat je hebt opgeruimd!

Een paar regels

  1. Alles wat je langer dan een jaar niet hebt gebruikt, heb je blijkbaar niet echt nodig! Weg ermee! Geef het aan iemand die het wel kan gebruiken, verkoop het op Marktplaats of gooi het weg als het te vies of kapot is.
  2. Heb je 80 verschillende dekjes? Waarschijnlijk gebruik je er maar zo’n 5, die je afwisselt. Ook hier geldt: de andere 75 – weg ermee! Heerlijk: wat een ruimte houd je zo over!
  3. Orden je spullen op soort of seizoen in bakken of tassen. Label ze, zodat je makkelijk kunt zien wat er in zit.

De zadelkamer is nu helemaal opgeruimd en schoongemaakt (heerlijk gevoel he?). Nu is de volgende ruimte aan de beurt. Ga op dezelfde manier aan de slag!

Tip!

Wil je echt een lekker gevoel krijgen? Maak een before-and-after foto!

Nu ben ik benieuwd: wat ga jij als eerste op orde brengen? Laat het hier onder de blog weten in een reactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *