In 3 stappen omgaan met goedbedoelde adviezen

Je runt je eigen bedrijf (of bent druk met het maken van plannen hiervoor) en blijkbaar is dit voor vele vrienden, familie, kennissen, collega’s en stalgenoten het startschot voor het uitoefenen van hun coachingsskills. Op verjaardagen, feestje of zomaar op stal krijg je nu ineens ongevraagd allerlei tips en adviezen over wat je allemaal moet aanbieden voor je klanten en wat je vooral niet moet doen. Herkenbaar?

Overweldigd door tips en adviezen

Het starten van een bedrijf en dit laten uitgroeien tot een succes is geen lineair proces. Het is een kwestie van proberen, dat wat werkt voort zetten en verbeteren en de andere dingen weer afstoten. Wel wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk dingen meteen goed doen, zodat je je geld, tijd, energie en moeite meteen goed kunt inzetten. Dat is natuurlijk wel zo fijn voor de groei van je bedrijf.

Vooral als starter, wanneer het ondernemerschap nog heel nieuw voor je is, kunnen al die tips en adviezen erg overweldigend zijn. Al die mensen bedoelen het vast erg goed, want ze zien je graag slagen, maar het verward je. Zoveel mogelijkheden, maar tegelijkertijd zijn er ook zoveel meningen. Je hoofd maakt overuren door alle vragen die er maar blijven rondgaan. Wat is nu wijsheid? Wat is nu écht een goed idee en wat niet?

In 3 stappen omgaan met goedbedoelde adviezen

Met deze drie stappen help ik je om constructief om te gaan met goedbedoelde adviezen:

Stap 1: Schrijf op wat je doelen zijn en wat je nodig hebt om daar te komen en wie je daarbij zou kunnen helpen.
Heb jij dit helder voor jezelf? Hoe concreter je het maakt, hoe duidelijker het voor je is of nieuwe ideeën bijdragen aan het behalen van je doelen of niet.

Stap 2: Waardeer adviezen van mensen die succesvol zijn in wat jij graag wilt bereiken.
Sta stil bij WIE jou adviezen of tips geeft. Deze zijn waardevoller wanneer iemand zelf bereikt heeft wat jij graag zou bereiken dan wanneer iemand advies geeft maar er zelf op dat gebied niet heel succesvol in is. Droom jij er bijvoorbeeld van om een eigen sportstal te runnen? Dan is het de vraag hoeveel waarde je moet hechten aan goedbedoelde adviezen van je buurman die schilder is. Daarentegen, luister met aandacht en overdenk de tips en adviezen van een succesvolle hippische ondernemer met een goedlopende sportstal.

Stap 3: Blijf altijd aardig. 
Vertrouw erop dat iedereen die met je meedenkt en adviezen en tips geeft echt het beste met je voor heeft. Luister met aandacht naar iedereen die je graag helpt. Wat je ermee doet hoef je niet meteen te communiceren. Je kunt dit gewoon voor je houden. Aan het einde van het gesprek bedank je de ander voor het meedenken. Zo voelt de ander zich gehoord en dat is vaak al genoeg om iemand een heerlijk gevoel te geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *