te weinig tijd paarden

Hoe effectief besteed jij je tijd?

Heerlijk, ‘s avonds voor het slapen gaan bedenk je je plannen voor de volgende dag. Je hebt het allemaal op een rijtje. Als het allemaal éven mee zit dan moet het wat betreft tijd ook passen. De volgende ochtend word je wakker. Help! Het is al 8.00 uur en je had eigenlijk nu al de deur uit moeten zijn. Hoe kan dat nou? Je had toch écht je wekker goed gezet. Gefrustreerd hijs je je in je kleren en springt de auto in (uiteraard zonder te ontbijten, want dan zou het allemaal nog langer duren). Nou, het plan om alvast een paard te rijden voor dat je op je werk moet zijn schiet er al weer bij in. Balen! Dat doen we dus ook vanavond maar.

Yes, 17.00 uur: let’s go! Eigenlijk begint de dag nu pas, toch? Op naar huis, snel wat koken en dan door naar stal. De eerste les staat om 18.15 uur gepland, dus even de vaart erin. Je rijdt de snelweg op en ja hoor, het zal toch niet: file. Het kan niet op! Het avondeten schuiven we maar even naar het eind van de avond. Of ach, er liggen nog een paar koekjes in het dashboardkastje. Dat is ook gezond, toch? Er staat in ieder geval ‘meergranen’ op.

De paarden zijn gereden, stallen zijn gemest en je spullen zijn half opgeruimd. Ofwel: niets is gepoetst, maar gewoon zo in de zadelkast gelegd. Schoonmaken komt morgen wel weer.

Tot slot sjees je naar de winkel, de AH XL want die is tot 22.00 uur open, maar helaas, net te laat. Ach, dan maar een tosti in de pan. Nog even 12 nieuwe lessen inplannen, want ondertussen had je veel berichtjes gekregen van lesklanten. Op naar morgen, en dan sta ik er op dat alles meezit en volgens planning loopt.

Veel ambitie of slecht time-management?

Komt bovenstaande jou bekend voor? Heb jij ook regelmatig zulke dagen? Je komt tijd tekort, iedere dag weer. Je hebt maar zelden dagen dat je alles op je to-do lijst hebt kunnen afvinken. Het is ontzettend frustrerend. Waar ligt dit nu aan? Laten we beginnen met dat de maatschappij tegenwoordig zo is ingesteld dat we altijd maar bezig moeten zijn, altijd productief moeten zijn en nooit genoeg hebben gedaan. Dat geeft een behoorlijke druk. Niemand wil het gevoel hebben lui te zijn of maar iets kleins bereiken. Daarnaast heb jij ook nog eens ontzettend veel ambitie, waardoor jij ook voor jezelf de lat erg hoog legt. De ideale combinatie voor een overvolle agenda, waardoor er weinig ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen.

Prioriteiten

Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen doet, tevreden op de dag terugkijkt en blij bent met hoe je de dag besteed hebt? Ik help je.

Begin met het stellen van prioriteiten. Wat zijn jouw prioriteiten? Wat zijn de allerbelangrijkste dingen in jouw leven? Zowel op persoonlijk als werkgerelateerd. Maak eens een top-3 en schrijf ze op.

Bijvoorbeeld:

1. Mijn gezin
2. Mijn gezondheid
3. Mijn bedrijf
4. Mijn paard
5. Mijn familie en vrienden

Pak nu je agenda er eens bij en kijk eens hoe jij je tijd hebt ingedeeld? Waar heb jij de afgelopen tijd de meeste tijd aan besteed? Heb jij je prioriteiten genoeg aandacht gegeven? Of heb je je tijd benut met spoedklusjes en dagelijkse beslommeringen? We kunnen niet ontkennen dat we hier allemaal wel mee te maken hebben, maar ze geven je geen voldaan gevoel aan het einde van de dag.

First things first

Aan de slag! Bekijk jouw prioriteitenlijst en maak hier concrete doelen van. Kun je wat hulp hierbij gebruiken? Bekijk dan eens deze blog over het maken van doelen. Zoals onderstaande quote van Benjamin Franklin al zegt, vroeg opstaan heeft vele voordelen.

“Early to bed, early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise – by Benjamin Franklin” 

Het belangrijkste is dat je er vooral voor zorgt dat je je dag begint met datgene wat voor jou écht belangrijk is, jouw prioriteiten. Dit kunnen kleine dingen zijn, die voor jou heel belangrijk zijn en er anders bij inschieten. Kies er voor om iedere ochtend twee dingen te doen, voor je dagelijkse werkzaamheden, die echt belangrijk zijn voor jou: één persoonlijke en één werkgerelateerde.

Bijvoorbeeld:

1. Persoonlijk: 30 minuten hardlopen
2. Werkgerelateerd: één nieuwe blog schrijven

Of

1. Persoonlijk: een gezonde salade maken om mee te nemen als lunch
2. Werkgerelateerd: e-mail sturen naar mijn klanten met de aankondiging van een nieuwe clinic

Hoe zou jij je nu voelen als je bovenstaande al hebt gedaan voordat je aan je dagelijks werkzaamheden begint? (bijv. al voor 09.00 uur) Lekker toch? Je hebt gewerkt aan die dingen die voor jou van groot belang zijn. En iedere dag kun je weer twee nieuwe dingen bedenken die voor jou belangrijk zijn. Ze dragen allemaal bij aan het verhogen van de kwaliteit van jou leven en zorgen er voor dat je altijd een voldaan gevoel hebt aan het eind van de dag, ongeacht hoe deze uiteindelijk verlopen is.

2 antwoorden
 1. maruska ulcikova
  maruska ulcikova zegt:

  Geweldige site. Het gaat inderdaad om bewustwording en een goede planning!
  Bedankt voor de tips. Succes in jullie passievolle werk xxxx

  Beantwoorden
  • Gwenda | My Equine Business
   Gwenda | My Equine Business zegt:

   Bedankt voor je leuke reactie Maruska! Ik ben blij dat de je wat aan de tips hebt. Het gaat inderdaad op bewustwording, planning en niet onbelangrijk: zorgen dat veranderingen een gewoonte worden, zodat het je steeds minder moeite kost en het je op lange termijn steeds meer gaat opleveren. Mocht je nog eens een vraag hebben, dan hoor ik het graag van je. Groetjes, Gwenda

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *