Ingrid Gerritsen Valdez

Het verhaal van Ingrid Gerritsen: studie of paardensport?

Je besteedt al jaaaaaren nergens liever je tijd, geld en energie aan dan aan je paarden en jouw ambities in de paardensport. Je droomt ervan de mooiste paarden te mogen rijden, succesvol te zijn op wedstrijd, een goed lopend bedrijf te hebben in de paardensport en misschien wel om ooit op de Olympische Spelen te mogen rijden. Maar dan komt het….

Je hebt netjes je HAVO of VWO gedaan en je diploma is op zak. Weliswaar niet zonder slag of stoot, want je ging ieder jaar met de hakken over de sloot over of je bent een jaartje blijven zitten, omdat je het te druk had met de paarden. Je ‘schoolverplichting’ heb je volbracht en nu is de keuze aan jou. Het allerliefst zou je vol in de paardensport opgaan. Je ouders zien natuurlijk liever dat je eerst een gedegen opleiding gaat doen en stiekem weet je zelf ook wel dat dat best een ‘verstandige’ keuze zou zijn. Maar, wat voor een opleiding dan? Er zijn best wat dingen die misschien enigszins ‘ok’ lijken, maar je wil gewoon het allerliefst daar niet teveel over nadenken. Je wilt je passie gewoon volgen.

Wat is nou wijsheid?

Dressuuramazone Ingrid Gerritsen stond voor exact dezelfde keuze. Benieuwd naar haar overwegingen en wat haar keuzes haar gebracht hebben? Lees het in dit verhaal van Ingrid Gerritsen!

Door: Ingrid Gerritsen

Hee Ingrid, hoe ben je besmet geraakt met het paardenvirus?

Altijd als we bij mijn opa op bezoek gingen kwamen we langs een manege. Vanuit de auto riep ik dan altijd al dat ik dan wel “paadje” wilde “rije” . Mijn ouders hebben helemaal niets met paarden maar waren er ook niet op tegen als ik dat een keertje zou gaan doen. Toen we verhuisden van de grote stad (Den Haag) naar ons huidige rijtjeshuis in De Meern leerde ik mijn buurmeisje kennen. Zij had een keer pony gereden en dat wilde ik toen ook. Mijn ouders hebben mij toen naar een manege in de buurt gebracht en daar is het allemaal begonnen. Ik was toen 6 jaar oud.

Ingrid Gerritsen Falcon

Dit is Ingrid met Falcon, de eerste pony waar zij wedstrijden mee reed.

En, wist je altijd al dat je iets in de paarden wilde gaan doen?

Het was eigenlijk niet de bedoeling om verder te gaan in de paarden. Ik heb met een beetje vertraging mijn VWO gehaald omdat ik graag dierenarts wilde worden. Helaas was wiskunde niet mijn sterkste vak en ook natuurkunde en scheikunde waren best lastig. Mijn gemiddelde was toen niet hoog genoeg om ingeloot te worden. Omdat ik niet wist wat ik wel wilde heb ik een jaartje van het studeren af gezien. Ik ben toen gaan rijden voor een kleine privé stal, waar ik fijne paarden te rijden kreeg. Ook had ik op dat moment mijn eigen paard waar ik Lichte Tour mee reed en nog mocht ik uitkomen bij de Young Riders. Ik woon (nog steeds) thuis dus ik kon toen kijken of dit misschien wat voor mij was. In dat jaar heb ik ook mijn instructiediploma gehaald en economie 1 van het VWO zodat ik wat meer keuze had uit studies, want ik had inmiddels wel besloten geen dierenarts meer te willen worden. Na dat jaar ben ik de studie Management, Economie en Recht begonnen op de Hogeschool in Utrecht. Ik besloot om de studie te doen en de paarden op de privé stal te blijven rijden. Ik had immers de beschikking over drie Young Riders paarden en kon in mijn laatste Young Riders jaar nog mooi profiteren van deze kans. Helaas was dat echt te veel om te combineren. Mede omdat mijn eigen paard weer ergens anders stond en de privé stal niet naast de deur lag. Na twee maanden de helft van de lessen op het HBO te hebben gemist door internationale wedstrijden, een NK, Rabobank dag en een bezoekje aan de dierenarts leek het mij beter om dit laatste jaar nog te genieten van mijn Young Riders jaar en daarna een studie te gaan volgen.

Jouw passie voor de paarden is enorm en je wilde niets liever dan een carrière als topsporter. Maar  je bleef het volgen van een goede studie ook erg belangrijk, toch?

Klopt. Ik merkte dat ik erg afhankelijk was van de paarden die ik te rijden kreeg en daarmee of ik verder kon met de topsport. Je bent afhankelijk van de eigenaar, wat zijn plannen met het paard zijn en hoe hij het voor zich ziet. Daarnaast gaf ik wel wat lessen maar lang niet genoeg om daar van te kunnen leven. De paarden die ik reed werden verkocht of weer door de eigenaar zelf overgenomen. Een hoop vrienden studeerden en dan dacht ik wel eens bij mijzelf; is dit het nou? Je bent in dienst van iemand anders en je hebt nergens wat over te zeggen. Als ze je op straat zetten, dan kun je verder niks. Daarbij zag ik dat mijn studerende vrienden zichzelf steeds meer aan het ontwikkelen waren op meerdere vlakken en ik het (bij wijze van spreken) alleen maar over paarden kon hebben. Tevens heb ik altijd vanuit huis meegekregen dat een papiertje op zak hebben altijd handig is. Mocht je een keer van het paard vallen en niks meer kunnen dan kun je altijd nog op kantoor gaan zitten om de hypotheek te betalen, was de gedachte. En daar was ik het ook wel mee eens.

Ingrid Gerritsen Bart

Bart was het eerste eigen paard van Ingrid, waar ze succesvol mee uit kwam bij de jeugd. Zowel bij de Junioren als Young Riders liep hij internationaal en ook behaalde hij de nodige punten in de Lichte tour. Hij is nu met pensioen.

Hoe heb je uiteindelijk toch een studie kunnen combineren met de wedstrijdsport én het opstarten van een eigen bedrijf?

Na de twee jaar te hebben gereden was ik er klaar voor om te studeren. Ik koos voor de studie psychologie aan de Universiteit Utrecht omdat ik merkte dat daar mijn interesse wel naar uit ging. Daarbij kon ik dat mooi gebruiken voor later. Sportpsychologie is op het moment een opkomende tak binnen de paardensport. Toen ik aan deze studie begon ben ik gestopt met het rijden op de privé stal en was mijn eigen paard inmiddels met pensioen. Ik reed nog wel een paard vlak bij mij in de buurt maar het was niet zo intensief als de twee jaar ervoor. Toch kriebelde het wel en wilde ik eigenlijk het liefste weer een eigen paard. Bij mijn zoektocht kwam ik op een stal terecht waar ik mocht komen rijden. Ik heb daar een poos gereden en wat paarden verkocht. Maar omdat de stal erg ver weg was besloot ik dat dit niet zo veel langer kon. De reistijd breekt op. Gelukkig had ik op de Universiteit wel alle benodigde punten gehaald om door te mogen naar het tweede jaar.

Ingrid Gerritsen Ebony

Ebony winnaar van de TopTalentDressage Trophy

Toch heb ik tijdens mijn studie wel steeds de mazzel gehad dat ik door toeval steeds weer goede paarden te rijden kreeg. Dan reed ik maximaal 2 paarden maar dat deed ik dan wel intensief. In de 4,5 jaar tijd dat ik over mijn studie heb gedaan (er staat 3 jaar voor) heb ik meerdere paarden in de Lichte Tour uitgebracht en een hoop paarden in de klassen Z. Ook werd ik steeds meer gevraagd om les te geven. De Universiteit heeft weinig contacturen dus ik kon mijn werkzaamheden in de paarden goed plannen om die contacturen heen. Doordat ik de luxe had om over een auto te beschikken was dat goed te doen. Wel zat ik regelmatig in paardrijkleding in de collegezaal om tijd te besparen, wel met een trainingsbroek over mijn rijbroek hoor!

Toch was het niet altijd even simpel. Ik moest natuurlijk wel veel leren naast die contacturen, maar omdat ik vaak moe was door het werk ging dat niet altijd makkelijk. Daarbij was het niet alleen maar interessante kost, die studie. Je leert voornamelijk hoe je onderzoek leert doen en moet veel werken met statistieken en computerprogramma’s. Heel saai. Mijn moeder riep wel eens als ik weer een tentamen niet had gehaald: stop er mee en ga een paardenstudie doen, je kwelt jezelf er alleen maar mee. Maar ik vond opgeven eigenlijk nooit een optie. Als ik ergens aan begin dan maak ik het af. Een goede planning is gewoon heel erg belangrijk. Ik ben van mening dat als je goed plant en je je hier echt aan houdt dat je erg veel kan combineren. Ik denk dat ik daar wel het bewijs van ben.

Ingrid Gerritsen Ebony

Ingrid met haar paard Ebony

Naarmate mijn studie vorderde wist ik wel dat mijn hart niet ligt in de psychologie en zeker niet in het onderzoek. Ondertussen kreeg ik af en toe een aanbod om voor een stal te gaan rijden. Een keer heb ik een aanbod aangenomen om het te proberen. Dan reed ik van 8 tot 12 wat paarden op die stal. Vervolgens de 2 paarden die ik al reed en daarna wat lessen. School kwam dan ergens tussendoor. Zoals je al begrijpt was dat geen succes en besloot ik toch eerst mijn studie af te maken voordat ik weer aan wat nieuws zou beginnen.

Toen ik eindelijk klaar was met mijn studie besloot ik mijn eigen bedrijf te starten. Inmiddels had ik tijdens mijn studie meer ervaring op gedaan in de sport en kreeg ik meer naamsbekendheid waardoor het opstarten van het bedrijf soepel verliep.

Wanneer wist je dat het een goed idee was om voor jezelf te beginnen en had je er vertrouwen in dat het zou gaan slagen?

Of het een goed idee was om voor mijzelf te beginnen wist ik niet. Maar ik wist ook niet wat ik wel wilde en wat een betere optie was. Op het moment geef ik zo veel les dat het wel onder een bedrijf moet vallen. Daarnaast heb je inkomen nodig om een hypotheek te kunnen krijgen en zolang ik geen ander werk heb kan ik mooi het bedrijf gebruiken om aan te tonen dat ik inkomen heb.

Ingrid Gerritsen Wellness

Ingrid met Wellness tijdens de Mac Ridercup waar hij 2e werd

Hoe ziet jouw onderneming er nu uit?

Ik geef op het moment vooral veel les. Naast dat ik het super leuk vind om te doen is dat het makkelijkste om inkomen mee te genereren. Ik wil straks een keer een huisje voor mijzelf en dan is het wel belangrijk om de vaste lasten te kunnen betalen. Ook rijd ik zo af en toe wel eens paarden voor derden. Dat is wel het liefste wat ik doe. Het rijden van paarden is vaak wat onzekerder en kost meer tijd. Lesgeven geeft meer zekerheid.

Hoe bevalt het ondernemen je?

Het ondernemen bevalt mij goed. Ik vind het heerlijk dat ik alle vrijheid heb om te doen wat ik wil. Ik houd van mijn werk en ga iedere dag met plezier en enthousiasme naar mijn lesklanten toe. Daar tegenover staat wel dat je altijd wat onzeker bent over je inkomen. Deze week wil iedereen trainen voor een groot kampioenschap en heb je het heel erg druk. De week erop hebben de paarden rust, is het te warm, te koud of iets anders waardoor er minder lessen op het programma staan. Gelukkig zijn de aantal lessen afgelopen jaren erg stabiel gebleven. Ik kan mij volledig op mijn bedrijf richten en daardoor groeit het alleen maar. Ik voel mij een gezegend mens dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.

Ingrid Gerritsen Doutzen

Ingrid samen met Doutzen. Hier werden ze 3e op de Hippiade 2015 in de klasse Z1.

Welke dromen heb je voor de toekomst?

Het allerliefste zou ik graag op één vaste locatie al mijn lessen geven en de paarden rijden. Nu ben ik vooral erg veel tijd kwijt aan het reizen naar mijn lesklanten toe waardoor ik soms niet zo veel lessen kan geven als ik zou willen en ik soms ook nee moet zeggen tegen klanten. Alle afspraken inplannen kost heel veel tijd en is vaak een gepuzzel omdat ik iedereen zo veel mogelijk naar de zin wil maken. Helaas kan dat niet altijd.
Daarnaast zou ik dan ook wat meer willen rijden. Nu heb ik een wedstrijdpaard en soms komt daar dan een tweede bij maar dat is dan ook wel echt genoeg om het goed te doen. Doordat ik zo veel reistijd kwijt ben en ik geen eigen stal heb is er gewoon niet meer tijd om te rijden en dat is toch wat ik het liefste doe. Ik ben er ook nog niet helemaal over uit hoe ik dat verder ga aanpakken. Nu ben ik wel erg vrij en heb ik ook weinig tot geen financieel risico omdat de vaste lasten laag zijn. Wanneer je een stal vol paarden hebt dan is dat financiële risico groter mocht het niet zo gaan draaien als je zou willen. Toch is het voor mij wel mijn grootste droom. Ik haal veel voldoening uit het rijden.

Ingrid Gerritsen Wellness

Wellness in de Lichte Tour

Als je één tip mocht geven aan mensen die heel graag werk willen maken van hun passie voor de paarden. Welke zou dat dan zijn?

Laat school of opleiding altijd voor gaan op je carrière in de paardensport. De kans dat je echt van de paardensport kan leven is klein en dan heb je altijd nog een opleiding achter de hand waarmee je altijd een baan kunt vinden waarmee je de paarden als hobby kunt houden.
Mocht je er dan zeker van zijn dat je echt verder wilt in de paarden doe het dan stap voor stap zodat je zeker weet dat je genoeg omzet kunt maken om je bedrijf draaiende te houden. Paarden zijn nooit financieel risicoloos dus denk goed na wat je doet en wat de gevolgen zijn mocht het mis gaan. En als je de kans hebt om van je hobby je beroep te maken geniet er dan extra van. Het is hard werken in de paardenwereld maar wie geniet van wat hij doet hoeft voor zijn gevoel nooit te werken.

Ingrid Gerritsen Valdez

Valdez, KWPN gekeurde hengst waar mee Ingrid nu uitkomt in de Lichte Tour

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *