Controle Boekenonderzoek Belastingdienst

“Help, de Belastingdienst komt controleren!”

Een angst voor veel startende ondernemers, een controle van de Belastingdienst. Het is al spannend zat om eigen baas te worden en de verantwoordelijkheid te dragen voor een eigen bedrijf. Sterker nog, vaker dan je denkt is het een reden voor mensen om maar niet te stap naar het ondernemerschap te zetten. De onzekerheid wat het allemaal met zich meebrengt, hoe ze een administratie moeten opzetten, maar vooral de angst dat ze het niet goed zullen doen. Tja, vanuit zo’n angst is het natuurlijk heel begrijpelijk dat het laatste waar je op zit te wachten een bezoekje van de Belastingdienst is.

Daar ging de telefoon..

“Goedemiddag mevrouw, u bent uit een steekproef naar boven gekomen voor een uitgebreid boekenonderzoek over het boekjaar 2014.” En ja hoor, blijkbaar was ik aan de beurt. En nu? Ondanks dat ik mijn administratie wel aardig goed op orde heb, was ik nog niet bekend met een bezoekje van de Belastingdienst. Waar gaan ze naar kijken, wat verwachten ze van mij en waarmee kan ik eventueel door de mand vallen waren slechts enkele vragen die in mijn hoofd begonnen rond te spoken.

Omdat ik me kan voorstellen dat ook jij best benieuwd bent hoe zo’n boekenonderzoek in zijn werk gaat (net als ik daar ontzettend benieuwd naar was), leg ik het je haarfijn uit in de volgende video. Ik vertel je precies hoe het traject in zijn werk ging, van eerste belletje tot eindrapport (inclusief oordeel) dat ik afgelopen week op de mat kreeg.

Je hebt nu een beetje een idee kunnen krijgen van hoe het boekenonderzoek er bij mij aan toe is gegaan. Nogmaals wil ik je heel graag meegeven: zorg ervoor dat je helderheid krijgt in wat de Belastingdienst van je verwacht.

Wanneer je wordt benaderd probeer twee zaken helder te achterhalen:

1. Wat is het doel van het onderzoek?
2. Welke stukken wensen jullie hiervoor in te zien?

Om je op weg te helpen deel ik graag wat de Belastingdienst mij als antwoord gaf op deze vragen.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek is de aanvaardbaarheid vast te stellen van de aangifte:
– inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2014;
– omzetbelasting over het tijdvak 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014.

Welke stukken wensen jullie in te zien?

– de jaarstukken met bijlagen;
– in- en verkoopfacturen;
– de accountantsrapporten;
– het grootboek, de kolommenbalansen, inclusief de voorafgaande journaalposten, en de aansluiting met de jaarstukken (brugstaten);
– zakelijke bank- en girobescheiden;
– kasadministratie;
– offertes;
– specificatie zakelijke kilometers;
– urenspecificatie bestede uren aan de onderneming;
– agenda’s, afsprakenboeken;
– kassarollen en/of kladkasboeken;
– privé bank- en girobescheiden;
– kopieën van de aangiften omzetbelasting en/of opgaaf intracommunautaire leveringen;
– suppletieaangifte omzetbelasting
– aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekering 2014 van ondernemer en partner;

Het kan zo zijn dat niet alle posten, zoals hierboven benoemd, op jou van toepassing zijn. Zo heb ik geen kasadministratie, kassarollen of kladkasboeken. Ze benoemen het omdat mocht het wel op jouw bedrijf van toepassing zijn, ze het graag inzien.

Zo, nu ben je in ieder geval weer iets wijzer over het boekenonderzoek dat de Belastingdienst bij je kan komen doen. Hopelijk geeft het je wat rust nu je weet wat je (eventueel) een keer te wachten kan komen te staan. Vergeet vooral niet om het door te sturen naar je vrienden of collega’s die blij zullen zijn deze informatie te lezen én bekijken.

2 antwoorden
 1. Vana
  Vana zegt:

  Dank voor het filmpje. Weet nu iets beter wat me te wachten staat. Ik heb ook een eenmanszaak (communicatieadvies.)
  Ik ontving onlangs dus geen telefoontje maar een brief, een aankondiging voor een boekenonderzoek over 2015 met als doel hetzelfde als bij jouw onderzoek, maar in die brief wordt verzocht van te voren een aantal zaken eerst op te sturen. Was dat bij jou niet het geval? Ik kreeg in je film de indruk van niet. Als dat klopt bestaan er misschien wel verschillende soorten boekenonderzoeken? Ik moet namelijk het volgende eerst toesturen: een Auditfile financieel (volgens mij heeft mijn accountant dit), digitale jaarstukken en een ingevulde vragenlijst over de automatisering. De 1e twee dingen gek genoeg over de jaren 2013-2015. Terwijl het doel dus 2015 is…Best raar eigenlijk. Hoe zat dat bij jou? Moest jij alleen stukken uit/over 2015 overleggen?
  Dank alvast voor je reactie.

  Beantwoorden
  • Gwenda | My Equine Business
   Gwenda | My Equine Business zegt:

   Hi Vana,
   fijn om te horen dat je baat hebt gehad bij het filmpje. Met een goede voorbereiding komt het vast allemaal goed. Zolang je niets te verbergen hebt is het volgens mij ook niet nodig je grote zorgen te maken. Ik hoefde inderdaad geen stukken hoeven toesturen, omdat de informatie al beschikbaar was. Het lijkt erop dat het doel van het boekenonderzoek hetzelfde zal zijn als die van mij hoor. Mijn boekenonderzoek ging over het jaar 2014 en heb ook alleen over dat jaar stukken hoeven overleggen en vragen hoeven beantwoorden. Ik adviseer je om te vragen of je het gesprek samen met je accountant/boekhouder kan doen, zodat zij financiële vragen kunnen beantwoorden en eventueel beargumenteren. Heel veel succes!
   Groet, Gwenda

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *