Gewoonten van een professional (deel 1) – wees proactief!

Proactief zijn is meer dan alleen initiatief nemen. Proactief zijn betekent dat jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven, jouw bedrijf en zeker ook jouw resultaten. Je kunt immers wel een afwachtende houding hebben, maar door alleen geluk word je niet succesvol. Wanneer je je proactief opgesteld ben je bereid om je resultaten niet aan het toeval over te laten. Je oefent invloed uit om je doelen te bereiken.

Mate van invloed

Vaak ergeren we ons aan wat anderen doen of zeggen, de keuzes die zijn maken, of juist niet maken. Bedenk je dat je nooit controle kunt uitoefenen op het gedrag of de gedachten van een ander. We kunnen simpelweg geen invloed hebben op alles wat ons overkomt. Op veel externe factoren (denk aan het weer, een onverwachte reactie van je broer, een file, een collega die te laat komt) hebben wij geen invloed. Focus je daarom op waar je wel invloed op kunt uitoefenen en stel je daarin proactief op. Wat kun jij doen om het beste uit deze situatie te halen? Ook al ben je het niet eens met een ander, jij kunt wel de keuze maken hoe je hier op reageert en wat je er mee doet.

Waarom proactief zijn?

Er zit een groot, zo niet een absoluut verband tussen succesvolle ondernemers en proactief zijn. Er gaat veel tijd verloren als je jouw energie richt op zaken die je toch niet kunt beïnvloeden. Het leidt ook vaak tot frustratie en stress. Bedenk je eens wat er zou gebeuren als je al deze energie zou richten op al die dingen waar je wel invloed op hebt. Het kan betekenen dat je sommige issues moet loslaten waar je je lang aan hebt vastgeklampt. Niet alleen op het gebied van ondernemen, maar ook op persoonlijk vlak zal je levensgeluk toenemen als je het heft in eigen handen neemt.

Hoe beginnen met proactief zijn?

Welke zaken heb jij afgelopen week laten liggen? Wist je dat je hersenen in sommige opzichten op een computer lijken? Ze hebben beiden een beperkt werkgeheugen, dat vol kan raken. Als je veel dingen hebt die je laat liggen of nog niet hebt opgepakt raak je vol en loop je vast. Begin met het maken van doelen en het actief werken aan het creëren van de resultaten waar jij zo van droomt. Doe dit door iedere dag twee prioriteiten te stellen en deze als eerste ‘s ochtends af te ronden. Lees hier hoe je dit het beste kunt aanpakken!

“Succes does not come to you, you go to it!”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *