Financien administratie paarden bedrijf

Gewoonten van een professional (deel 5) – Altijd grip op je financiën!

Administratie, facturen, bonnetjes, kilometerstanden, omzetbelasting, inkomstenbelastingen: begint het al bij je te duizelen? Krijg je al kippenvel bij het idee het allemaal weer bij te moeten werken? Geen idee welke paardenkosten je mag aftrekken officieel en doe je maar wat? De laatste avond dat je de belastingaangifte moet doen en deze betaald moet hebben zit je achter de computer en ta-da: storing! Je smijt je random reader op de grond en bent er helemaal klaar mee. Herkenbaar?

Gedrag van een amateur

Duidelijk en direct: dat is precies het gedrag van een amateur! Een amateur maakt van haar administratie een helse klus, heeft veel weerstand, ziet er altijd tegenop, heeft er weinig verstand van, stelt het liefst alles zo lang mogelijk uit en heeft weinig of geen idee hoe ze er financieel voor staat. Of, vooruit, misschien een heel klein beetje dan.

Hoe een professional het aanpakt!

Om van je hobby je business te maken kun je een goed voorbeeld nemen aan gewoonten die een professional zich eigen heeft gemaakt. Eén van deze gewoonten is dat zij altijd, maar dan ook echt altijd grip heeft op haar financiën.

Ze heeft:

  • de keuze gemaakt om grip te hebben op haar financiën.
  • de keuze gemaakt om haar administratie vaak en tijdig bij te werken
  • de keuze gemaakt om te weten hoe ze er financieel voor staat.

Weet waar je het voor doet

Heel simpel is het eigenlijk. Je bankrekening ís je bedrijf. Door de bewuste keuze te maken om je financiën met plezier en vastberadenheid te doen, krijg je meer inzicht en ben je in beter in staat je bedrijf rendabel(er) te maken. Zie het dus als iets positiefs! Het kan je verder brengen, dichter bij je droom brengen. Hoe gaaf is dat! Eerder schreef ik een blog over het opzetten van je eerste administratie.

Vraag om hulp

Helemaal als startende ondernemer komt er veel nieuwe informatie op je af. Het kan soms overweldigend zijn. Stel je zeer leerbaar op door vragen te stellen en open te staan voor hulp van anderen. Je leert er heel veel van en je krijgt het sneller onder de knie. En heb je niemand in je omgeving die je erbij kan helpen? Maak dan een afspraak met een professional, zoals een boekhouder of accountant die je erbij helpt.

3 tips

  1. Werk IEDERE maand je administratie helemaal bij.
  2. Kom je ergens niet uit? Bijt je er in vast en stop pas wanneer het opgelost is.
  3. Stel doelen om te vieren (bijv. je eerste betalende klant, iedere €10.000 omzet, iedere 1000e bestelling etc) en VIER wanneer je ze behaald hebt!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *