fitte ondernemer

Een fitte ondernemer is een betere ondernemer!

Door: Ilse van Asperdt van Ilse van Asperdt Personal Training voor ondernemers

Bijna iedere ondernemer kent het wel, het gevoel dat je werk voor een maand in een week moet proppen. En dat iedere week weer opnieuw…

En weet je, wij als ondernemers vinden dat niet eens zo’n probleem. We werken vanuit onze passie en om geld te verdienen, dus hoe meer werk er is, hoe beter, in de meeste gevallen! Onze omgeving heeft er vaak meer problemen mee: hoe vaak heb jij al gehoord dat je toch echt wel goed voor jezelf moet blijven zorgen en misschien zelfs wel wat rustiger aan moet doen. Op de vraag wanneer we tijd maken voor onszelf is het antwoord heel vaak: wanneer er 48 uur in een dag zit. Maar heel eerlijk, als dat zo zou zijn zouden we ook die uren waarschijnlijk weer vullen met werk.

fitte ondernemer

Ondernemen is hard werken. En dat is ook helemaal niet erg! Want zonder hard werken krijgt niemand zijn onderneming goed van de grond. Vooral de eerste paar jaar staat je leven vaak alleen maar in het teken van je bedrijf en je werk. Niks mis mee, maar er komt een moment waarop het je toch een beetje gaat opbreken. Ergens moet je toch weer wat meer voor jezelf gaan zorgen, want anders houd je het uiteindelijk niet vol.

Sporten is zo’n manier om voor jezelf te zorgen. Los van het feit dat je door fitter te zijn gezonder bent, brengt het ook een hoop goeds voor je onderneming. Door te sporten word je fysiek en mentaal sterker waardoor je meer voor je bedrijf kunt betekenen. Daarnaast ben je tijdens het sporten even los van de dagelijkse beslommeringen en kun je je gedachten op een rijtje krijgen of juist even helemaal niet aan je bedrijf denken. Door te sporten leer je je eigen grenzen beter kennen, zowel lichamelijk als geestelijk, waardoor je ook als ondernemer beter weet wat je wel en wat je niet (aan)kunt. Een fitte ondernemer is een betere ondernemer!

Maar dan komt het: bijna alle ondernemers die werkzaam zijn in de paardenbranche bewegen dagelijks al een stuk meer dan de gemiddelde mens. Misschien begin je je dag met het mesten van 20 stallen, rij je 10 paarden op een dag of sta je de hele dag les te geven. Fysieke inspanning genoeg zou je dan zeggen, toch? En toch is dat niet helemaal waar. Ja, je beweegt voldoende om gezondheidsklachten te voorkomen en de kans op overgewicht is een stuk kleiner dan wanneer je de hele dag achter de computer zit, maar er zit een groot verschil tussen bewegen en sporten.

fitte ondernemer

Door bewust en gericht te trainen kun je je zwakke punten sterker maken. Je fysieke zwakke punten, zodat je bijvoorbeeld minder last hebt van je rug na een dag rijden of lesgeven, maar ook op mentaal vlak kun je jezelf door middel van sporten ontwikkelen. Paardrijden kunnen bijna alle hippisch ondernemers wel. De één wat beter dan de ander, maar de meesten van ons zijn daar al jaren mee bezig. Door eens iets te gaan doen wat je nog nooit gedaan hebt en waarbij je dus echt vanaf de basis moet beginnen zie je ineens veel beter je sterke en minder sterke kanten. Deze wetenschap kun je gebruiken om je rijden te vervolmaken, maar ook om eens goed te kijken naar hoe jij als persoon bent en hoe je je business runt.

Daarnaast is sporten voor bijna alle ondernemers een prima manier om mentaal te ontspannen. Over het algemeen zijn wij vrij bezige bijtjes en kunnen we niet zo heel goed stil zitten. Een uurtje met een tijdschrift in de tuin lijkt dan vaak de ultieme manier om te ontspannen, maar op het moment dat je dan daadwerkelijk zit kun je vaak alleen maar denken aan alles wat je nog moet doen en wat je had kunnen doen in de tijd dat je nu op je kont in de zon zit. Met als gevolg dat je juist minder relaxt bent na zo’n uurtje. Tijdens het sporten ben je fysiek lekker bezig en werk je aan jezelf als persoon en als ondernemer. Klinkt als een win-win situatie toch?

fitte ondernemer

Klinkt allemaal best goed en logisch toch? Waarom gebeurt het dan toch zo vaak dat we wel willen gaan sporten, maar er aan het einde van de week achter komen dat het wéér niet gelukt is? Waarom lukt het ons feilloos om al die afspraken die we hebben in te plannen maar lukt het niet om twee keer per week een half uurtje vrij te maken om te sporten? Omdat we onszelf ondergeschikt maken aan ons bedrijf. En dat is zonde! Want door tijd voor jezelf te maken en te sporten worden we een betere ondernemer, toch? De oplossing: zie je sportmomenten als een zakelijke afspraak, als een werkoverleg met jezelf. Want wat is er nou belangrijker dan een meeting met de eigenaar van jouw bedrijf?

2 antwoorden
 1. Conny
  Conny zegt:

  Helemaal eens! Ik zit ook nog eens veel achter de computer, dus beweging is voor mij echt essentieel. Het paardrijden is een fijne afwisseling tussendoor, maar ik train twee à drie keer in de sportschool voor meer resultaat. Het geeft me echt meer energie en ik voel mij daardoor fitter. Grootste uitdaging voor mij blijft om de chocola te laten staan, maar het sporten is de eerste stap.

  Beantwoorden
  • Ilse
   Ilse zegt:

   sporten is zeker een eerste, en hele grote, stap. Goed om te lezen dat het je ook echt wat brengt! Enne, met een stukje (of 10) chocola op z’n tijd is ook helemaal niks mis 😉

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *