Eenzaam

Eenzaam als ondernemer? 4 tips!

Eenzaamheid is een veelbesproken thema onder ondernemers. Met name zelfstandigen die geen compagnon of personeel hebben voelen zich soms erg eenzaam. Voor starters is het soms zelfs een reden om de stap naar het ondernemerschap niet te durven zetten; uit angst voor de eenzaamheid. Maar, toch is er iets waarom je verlangd naar het ondernemerschap. Je wilt je dromen waarmaken en de vrijheid ervaren die het ondernemerschap met zich meebrengt. Hoe kun je omgaan met dat gevoel van eenzaamheid en waarom is het zo belangrijk eigenlijk om daar iets mee te doen?

Eenzaam zijn of eenzaam voelen?

Er is een groot verschil tussen eenzaam zijn en je eenzaam voelen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenzaam zijn, maar je niet eenzaam voelen. Dit kan het geval zijn wanneer je alleen werkt, bijvoorbeeld als hoefsmid, veel onderweg bent en je je werk alleen uitvoert. Eenzaam voel je je daarentegen niet. Dat komt door de verbinding die je hebt met de mensen om je heen. Je voelt je verbonden. Aan de andere kant kun je je heel eenzaam voelen, zonder dat je eenzaam bent. Denk bijvoorbeeld eens aan het hebben van een manege. Wanneer jij eigenaar bent en continue in contact staat met lesklanten, wellicht pensionklanten en mensen die over de vloer komen zou je zeggen dat je toch verre van eenzaam bent. Toch kun je je wel zo voelen. Het gevoel dat je er alleen voor staat en er niemand is waarmee je kunt ‘levelen’.

Verbinding

Je weet nu wat het verschil is, wat is op jou van toepassing? Of misschien allebei wel een beetje? Juist het eenzaam voelen kan soms iets heel moeilijks zijn. Je mist de verbinding met gelijkgestemden. Je mist de connectie, die je wellicht wel had met collega’s toen je nog in loondienst was. Wat kun je er aan doen? En nog belangrijke, wáárom is het zo belangrijk om er iets aan te doen?

Fix it!

Als zelfstandige werken doe je vaak alleen en dat is helemaal niet erg. Het kan juist enorme focus aanbrengen. Je gaat recht op je doel af en er is niemand die je in de weg zit. Dat is heel gezond. Je hebt niet voor niets gekozen voor het ondernemerschap. De vrijheid die het met zich meebrengt maakt het beste in je los. Daarentegen, wanneer het je hindert in je ondernemerschap, waardoor je niet vooruit komt, je gestelde doelen niet behaald en daarmee je droom niet waarmaakt, is het belangrijk er iets mee te doen. Zorg dat je weer in contact komt te staan met andere ondernemers, mensen met wie je je ideeën, plannen, maar ook zorgen kunt delen. Zo kom je weer in de flow, waardoor jij in staat bent om weer te gaan knallen voor je bedrijf. Hoe je dat moet doen? Lees hieronder 4 tips om mee aan de slag te gaan.

4 tips tegen eenzaamheid

Er bestaat geen vaste oplossing  tegen eenzaamheid, om weer lekker in de flow te komen en in verbinding te komen met gelijkgestemden. Kies een manier uit die bij jou als persoon past en waarvan jij weet dat je weer gaat floreren. Weet je dat niet zo goed? Probeer ze dan gewoon uit, dan kom je er vanzelf achter wat het beste werkt en waar jij het vrolijkst van wordt.

1. Flexibele werkplekken

Tegenwoordig vind je in iedere stad of groot dorp wel een mogelijkheid tot het huren van een flexibele werkplekken. Deze zijn vaak bedoeld voor zelfstandig ondernemers die af en toe een buitens huis willen werken en tegelijkertijd ook andere ondernemers willen ontmoeten. Je kunt er per dagdeel en soms per uur een werkplek huren in een open ruimte, tussen andere ondernemers. Zo ben je er lekker even uit en krijg je de gelegenheid om andere ondernemers uit je omgeving te ontmoeten. En ze zitten er niet voor niets, zij hopen ook om gelijkgestemden te ontmoeten, zoals JOU!

2. Online communities

Ga eens op zoek naar online communicaties voor ondernemers, specifiek binnen jouw vakgebied of wat algemenere groepen, waar je je bij kunt aansluiten. Er zijn ‘open’ groepen, zoals bijvoorbeeld de Bokt Ondernemers groep, waar iedereen met een eigen bedrijf zich bij kan aansluiten.

3. Coach

Wanneer je het fijn vindt om 1-op-1 met iemand te werken, dan kun je op zoek gaan naar een coach, een business coach. Iemand waarmee je kunt levelen, die je begrijpt en die je van waardevolle tips, adviezen en inspiratie kan voorzien.

4. Meetings

Bekijk eens of je een groepje ondernemers (of begin gewoon bij één iemand) kan motiveren om eens in de zoveel tijd een dag te meeten en samen te werken. Dit hoeven niet per definitie ondernemers te zijn uit de paardensport, maar kunnen ook ondernemers uit andere branches zijn. Vaak zorgt een gezamenlijke interesse wel snelle connectie. Ideeën uitwisselen, elkaar helpen, elkaar motiveren en er niet alleen voor staan zijn de belangrijkste uitgangspunten van zo’n ‘samen-kom-dag’.

Wat doe jij om lekker in de flow en in connectie te blijven met andere als ondernemer?

Foto: Ifat Zohar Photography & more

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *