Doelen stellen realistische ambitieuze

Doelen stellen: realistische of juist ambitieuze?

In de laatste weken van het jaar komen vaak de lijstje, plannen en doelen weer boven tafel. Hoe is het afgelopen jaar eigenlijk gegaan? En, natuurlijk blik je ook vooruit. Wat hoop je voor komend jaar? Of beter gezegd, welke doelen stel je?

Realistische of juist ambitieuze doelen?

Realistische doelen

Hoe stel jij je doelen? Je kunt er voor kiezen om ‘veilige’ doelen te stellen. Oftewel, je maakt een doel zó realistisch dat je op voorhand al weet dat er een grote zekerheid bestaat dat je het doel zult behalen. Aan de ene kant is het een fijne gedachte, want mensen (óók jij en ik) houden er nou eenmaal van om successen te behalen. Maar, ben je echt ontzettend blij en trots op het resultaat dat je dan geboekt hebt? Zo’n grote prestatie was het nou eenmaal ook weer niet. Toch?

Ambitieuze doelen

Of zou het je een veel lekkerder gevoel geven om eind volgend jaar iets bereikt te hebben, waarvan je nu nog niet goed weet hoe je het moet behalen? Een grote droom, iets wat je al een hele lange tijd graag wil bereiken of iets wat een groot verschil zou maken voor jou en je bedrijf? Wat zou het voor jou betekenen als je die droom wél waar zou maken of dat doel wél zou behalen? Dat geeft toch een kick? Dat geeft toch het gevoel dat je tot veel in staat bent? Dat moedigt toch aan?

Hoe blijf je gemotiveerd om je doel na te jagen?

Je zet je in naar wat je te doen staat. Van daaruit is het logisch dat je bewust maar zeker ook onbewust sneller tot actie overgaat wanneer je iets te doen hebt wat een grotere uitdaging betreft. Je moet wel, want anders wordt de kans steeds groter dan je je doel niet zult behalen. En dat laat je natuurlijk niet gebeuren.

Je kan het als een drempel ervaren om ambitieuze doelen op te stellen omdat je bang bent teleurgesteld te raken. Wanneer jouw realistische doel zou zijn om voor 60% te gaan dit jaar en je ambitieuze doel zou zijn om voor 90% te gaan, ben je dan teleurgesteld wanneer je 80% hebt behaald? Bekijk het vanuit beide standpunten. Wanneer je een realistisch doel stelt had je heel onwaarschijnlijk 80% behaald. Je zet je ten slotte in naar wat je te doen staat. Dus ook al zou je niet 90% behaald hebben, je hebt veel meer bereikt dan wat je van tevoren bedacht had. Yeah!

Dus, hoe blijf je gemotiveerd om je doelen na te blijven jagen en niet af te zwakken wanneer je niet helemaal op koers ligt?

Zo blijf je op koers

Goede vraag. Je bent ongetwijfeld gemotiveerd om komende dagen, nog voor het einde van het jaar, een goed plan te maken voor komend jaar. En als je het dan af hebt kun je niet wachten om van start te gaan (gewoon doen hoor, ook als het nog geen 1 januari is). Maar, hoe zorg je ervoor dat je doelen niet weer in de ijskast geparkeerd staan na de eerste paar maanden?

Splits je doelen op in good, better en best.

Voorbeeld:

Normaalgesproken heb je gemiddeld 80% van je stallen vol staan. Natuurlijk zou je dolgraag altijd vol willen zitten en zelfs met een wachtlijst willen werken. Maar, het gaat nu al eenmaal jaren zo, dus hoe ga je dat bereiken? Heel veilig zou het zijn om komend jaar voor een bezetting van 82% te gaan. Dat is alleen niet wat je wilt! Maak het uitdagend en splits je doel vervolgens op:

Good: 90%
Better: 95%
Best: 100%

Zodra je nu de 90% hebt behaald heb je maar het 1e niveau van je doel behaald, maar al zoveel meer dan de 82% die je jezelf ook had kunnen stellen als doel. De kunst is om nu een goed plan te maken hoe je ervoor gaat zorgen om je doelen te behalen. Dit gaat niet vanzelf. Wat ga je doen om dit mogelijk te maken en ga ervoor! Breek het op in kleine stapjes, zodat je je doelen praktisch en haalbaar maakt voor jezelf.

Maak het tot een enthousiasmerend en voor prikkelend proces voor jezelf! Daag jezelf uit! Ga ervoor! Je bent tot veel meer in staat dan je zelf denkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *