Dinja van Liere

Dinja van Liere over ondernemerschap en paardensport

Door: Dinja van Liere

Ik ben Dinja van Liere, 25 jaar oud. Dressuuramazone en zelfstandig ondernemer! Al sinds mijn 6e rijd ik paard en vanaf dat moment heb ik altijd al gedroomd van een carrière in de paardensport! Op mijn 20e ben ik fulltime in dienst gegaan als stalruiter bij Stal Hexagon in Schore. Hier is mijn carrière als dressuuramazone in een stroomversnelling gegaan en heb ik mooie prestaties kunnen behalen en naamsbekendheid op kunnen doen. Zo ben ik in 2015 voor mezelf begonnen onder de naam Dinja van Liere Dressage. Nu train ik paarden, geef lessen en clinics!

Dinja van Liere

Ik ben vorig jaar september voor mezelf begonnen omdat ik het idee had dat ik toe was aan de volgende stap in mijn carrière, en dat was op eigen benen staan. Ik had best al wat relaties opgedaan en ik had het gevoel dat ik toe was aan meer zelfstandigheid. Ik wilde zelf beslissingen kunnen nemen en vooral meer communicatie met betrekking tot de verkoop van paarden met eigenaren hebben.

Leuk dat jullie vragen hebben ingestuurd. Ik heb er een paar uitgekozen om te beantwoorden.

“Wat is je grootste uitdaging als ondernemer in de paardenwereld?”

Dat is de vraag die Mariska stelde. 
De grootste uitdaging is denk ik om alle verschillende aspecten van de paardensport te kunnen combineren. Zo wordt er eigenlijk van je verwacht dat je goed bent in meerdere dingen wil je echt geld kunnen verdienen. Uiteraard moet je een goede amazone zijn die gevoel heeft voor het rijden van verschillende paarden en die de kwaliteiten van een paard naar boven kan halen (ruiter). Verder moet je om de dagelijkse kost te verdienen ook kunnen lesgeven en je kennis kunnen overdragen (instructeur). Wil je echt een keer extra geld verdienen dan moet je ook kunnen handelen en de beslissing kunnen maken om niet voor de sport te kiezen maar voor het geld, en paarden te verkopen (handelaar). Ik vind het lastig om alledrie deze rollen te hebben want ik richt me toch het meest op de sport en ik zie mezelf als sporter, maar uiteraard moet er ook brood op de plank komen!

“Op welk moment wist je zeker dat je klaar was om op eigen benen te gaan staan?”

Dank je wel voor deze vraag Sharon. Ik denk dat veel mensen hier mee rondlopen, dus ik beantwoord ‘m graag voor je.
Na de verkoop van mijn toppaard Duvals Capri Sonne jr. wist ik dat ik even iets anders wilde. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, een nieuw begin en even mijn zinnen op iets anders zetten! Toen ik om mij heen begon te kijken en ook rond begon te vragen aan mijn contacten, kreeg ik eigenlijk meteen hele positieve reacties. Zo heb ik stapje voor stapje uitgedacht waar ik mijn paarden wilde stallen en besloot ik ook graag wat zekerheid te willen door toch nog paarden voor een stal te gaan rijden. Dat is zekerheid qua inkomen maar ook qua kwaliteit paarden. Toen ik alles op een rijtje had, mijn berekeningen had gemaakt en met een boekhouder erover had gesproken, had ik het idee dat het wel zou gaan lukken!

Dinja van Liere

“Als u op grote concours rijd en er ontzettend veel mensen aanwezig zijn die alle maal hopen en denken dat u de eerste plaats krijgt, hoe hebt u die druk van u af kunnen zetten?”

Dank je wel Joëlle voor deze leuke vraag over de sport.
De kunst om met die spanning om te gaan is door er niet aan te denken! Je moet je focussen op de dingen waar je zelf invloed op heb, dus op je eigen prestaties. Je kunt niets veranderen aan hoe goed iemand anders rijdt of hoe blij de eigenaar met je is. Op wedstrijd focus ik op wat ik moet doen, wat ik thuis heb geoefend en hoe mijn paard aanvoelt. Ik probeer zo goed mogelijk te voelen en juist te reageren op mijn paard, verder probeer ik mijn hulpen zo goed en duidelijk mogelijk te geven. Mijn tip is dus focus op jezelf en op je paard en doe wat je thuis geoefend hebt, let niet teveel op de omgeving, eigenaren, publiek en andere ruiters en paarden. Dat zijn dingen waar je je druk om moet maken als je weer afstapt!

Bedankt voor het stellen van de vragen. Erg leuk! Heb je nou een vraag aan mij over het ondernemerschap en de paardensport? Stel ze gerust in een reactie hieronder en wie weet beantwoord ik ‘m de volgende keer.

1 antwoord
  1. Teka Kappers
    Teka Kappers zegt:

    Hoi Dinja, wat tof dat je zo ver bent gekomen. Wij zouden heel graag eens bij je op stal willen komen kijken. Is dat een keer mogelijk?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *