btw tarief instructeurs

Btw-tarief instructeurs

Door Maaike Stoop van Administratie Stoop

Hoe bereken je als instructeur de btw?
Als je lesgeeft, welk btw-tarief moet je dan toepassen? Normaal gesproken moet een ondernemer altijd het algemene tarief toepassen. Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 6%.

Het geven van gelegenheid tot sporten valt onder het 6%-tarief. Hiervan is sprake als je een sportaccommodatie ter beschikking stelt voor actieve sportbeoefening. Als je een ruiter of amazone lesgeeft dan laat je anderen dus onder jouw leiding sporten, gelegenheid geven tot sporten.

Lesgeven op je eigen locatie
In de praktijk betekent dit dus dat als je als instructeur lesgeeft op je eigen locatie (het maakt niet uit of de instructeur deze huurt, of dat de accommodatie in eigendom is van de instructeur) je het lage tarief van 6% mag toepassen.

Lesgeven op andere locaties
Als de instructeur op meerdere accommodaties les geeft hangt het btw-tarief af van of hij meerdere locaties in eigendom heeft, dan wel huurt.

Als de ondernemer het 6% btw-tarief wil toepassen is het belangrijk dat de instructie wordt gegeven in samenhang met het recht om de sportaccommodatie van de ondernemer te gebruiken. Het is dus belangrijk dat als de accommodatie niet in eigendom is, maar wordt gehuurd door de ondernemer en de ondernemer op dat moment het alleenrecht over de sportaccommodatie heeft. Er mogen op dat moment dus geen anderen van de rijbaan gebruik maken.

Het huren van een accommodatie
In de boekhouding moet de ondernemer ook kunnen aantonen dat hij of zij de sportaccommodatie huurt d.m.v. een factuur. Mocht je niet aan de voorwaarden voldoen, dan geldt het algemene btw-tarief van 21%.

Heeft de belastingdienst ook eisen aan de accommodatie?
Ja, de accommodatie moet wel zijn ingericht voor sportbeoefening, dus een binnenmanege of een buitenmanege of openbare ruimtes die gereserveerd zijn voor sportbeoefening, denk aan een crossterrein. Is de openbare ruimte niet gereserveerd? Dan geldt toch het 6%-tarief als het vertrek of de aankomst in een sportaccommodatie is waar de deelnemers zich kunnen verzorgen. Bijvoorbeeld als je leiding geeft aan een buitenrit, als deze vertrekt en aankomst bij de sportaccommodatie.

3 antwoorden
 1. Randy van zwol
  Randy van zwol zegt:

  Beste Maaike,
  Ik ben in de gelegenheid om een deel van een accomodatie te huren bij een paardenstal. Hierin is ook een pensionstal gevestigd. De accomodatie beschikt verder over alle faciliteiten waaronder binnenbak, buitenbak, stapmolen, kantine, toilet enz. Ik zou graag manege lessen willen gaan geven mag ik dit doen als ik daar een bedrijf ga beginnen of zitten er dan bepaalde vergunningen aan vast en moet ik het anders inrichten/noemen? Alvast bedankt, mvg Randy

  Beantwoorden
 2. Leonie Stoop - Schets
  Leonie Stoop - Schets zegt:

  Beste Maaike Stoop,

  Hoe zit het met het btw-tarief als je les geeft in een rijbak die van je ouders is. Ik woon niet meer thuis maar mijn paard staat kosteloos bij mijn ouders gestald.

  Beantwoorden
  • Maaike Stoop
   Maaike Stoop zegt:

   Hallo Leonie,
   Het algemene tarief is 21%, als je het lagere 6% tarief wilt toepassen dan moet je dat voor de belastingdienst in de boekhouding kunnen aantonen. In jouw geval zou je dus een contract met je ouders kunnen maken dat je kosteloos van de rijbak gebruik mag maken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *