Betere beslissingen leren maken

Betere beslissingen nemen – 3 tips

Ondernemers ontkomen er niet aan: het nemen van beslissingen. Sommige zijn makkelijk om te nemen maar er zijn ook beslissingen waar we nachten van wakker liggen. Dat is niet zo vreemd aangezien beslissingen grote gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf en toekomst.

Geen keuze

Dan is er nog een keuze waar je misschien niet zo snel bij stil staat, maar die wel heel vaak wordt gemaakt. De keuze om nog maar even géén keuze te hoeven maken. Je ‘parkeert’ jouw beslissing totdat je eruit bent en weet wat je moet doen. Hier is niks mee, maar het kan je bedrijf wel ‘on hold’ zetten. Stilstand betekent in de meeste gevallen achteruitgang. Ik moedig mezelf daarom altijd aan om richting te durven kiezen. Of het de juiste beslissing was? Dat kun je vaak achteraf pas bepalen. Het is altijd verrassend om te zien dat de beste kansen vaak op je pad komen als je een duidelijke keuze hebt gemaakt.

Hoe kun je leren om betere keuzes te maken?  Iedereen kan zijn of haar eigen keuzes maken en JIJ OOK!

Tip 1 – Andersmans mening? En die van jou dan?

Herken jij het dat je meteen de telefoon pakt en een vriendin of zus belt om te vragen wat zij zou doen? Maakt de gedachte van een grote beslissing te moeten nemen je onzeker of zenuwachtig? Dat is heel logisch want niemand wil verkeerde beslissingen nemen waar we later spijt van krijgen.

Probeer eens om niet te beginnen met het vragen naar de mening van anderen. Zo wordt het alleen maar moeilijker om je eigen beslissing te nemen, want: zoveel mensen, zoveel wensen. Ze hebben allemaal een mening en of je wilt of niet, onbewust beïnvloedt het jou toch in het maken van jouw keuze. En eerlijk? Ben je niet benieuwd waar je terecht komt als je je eigen pad volgt?

Tip 2 – JIJ beslist!

Je maakt iedere dag honderden keuzes, waarschijnlijk meer dan je je bewust bent. Welke kleren trek ik aan vandaag? Wat ga ik ontbijten? Zal ik met de fiets of de auto naar mijn klant toe gaan? Stuur ik een e-mail of bel ik op? Allemaal beslissingen die jij zelf neemt.

Bij grotere beslissingen zijn we geneigd om anderen te betrekken in ons keuzeproces. Door onzekerheid kun je je laten verleiden om je keuze door iets of iemand anders te laten afhangen. Bij grotere beslissingen komen er vaak ook emoties en gevoelens bij kijken. Angst kan je weerhouden om überhaupt een keuze te maken.

“Everything you want is on the other side of fear” 

Als je kleine beslissingen kunt nemen, dan kun je ook grote beslissingen nemen. Betere keuzes leren maken doe je door te oefenen. Sta stil bij momenten waarop je een beslissing moet nemen. Laat niemand deze beslissing voor jou nemen, maar neem ‘m zelf! Ook als het je iets meer moeite kost en je soms twijfelt. Je zult er steeds beter in worden.

Tip 3 – Hulptroepen

Veel van ons gaan op zoek naar hulp bij het nemen van beslissingen buiten onszelf. Natuurlijk is het prima om met mensen die jij vertrouwd te praten, maar zorg dat je wel in contact blijft staan met jezelf. Eigenlijk weet je vaak heel goed wat je zelf wil, meer dan je zelf denkt.

Noem het een ingeving vanuit het hart, een onderbuikgevoel of intuïtie. Zij zijn er altijd om je te helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Maak er gebruik van!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *