My Equine Business

Bereik je doel: one way, or the other

Soms lijkt je droom zo ontzettend ver weg, dat je het er benauwd van krijgt. Het voelt onhaalbaar en de gedachte alleen al overweldigd je. Maar toch, die droom om iedere dag met je passie voor paarden te werken, die krijg je niet uit je hoofd (heel begrijpelijk!).

Schrijf je dromen uit

Een niet opgeschreven doel is slechts een wens. Dus, begin met schrijven! Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Ik zal je een klein beetje op weg helpen met wat vragen:

– Hoe zou ik het liefst mijn dagen doorbrengen?
– Wat is mijn droombaan? Of droom ik van een eigen onderneming?
– Welke werkzaamheden voer ik uit?
– Wie help ik met mijn diensten? En wat beteken ik voor hen?

Van droom naar doel

Vervolgens ga je je dromen transformeren tot doelen. Want dromen zijn passief en doelen actief! Je laat zien dat je bereidt bent om tot actie over te gaan en er werk van te maken. Ga voor één hoofddoel, jouw ultieme doel, en schrijf deze zo specifiek mogelijk op.

Bijvoorbeeld:

“Over 5 jaar, op ….. (datum), werk ik niet meer voor een werkgever, maar heb ik mijn eigen bedrijf als paardenmasseur, waarvan ik goed kan rondkomen (….. euro per maand).”

“Over 3 jaar, op ….. (datum), werk ik fulltime (….. euro per maand) als instructeur, waarmee ik werk heb gemaakt van mijn passie om ambitieuze ruiters vooruit te helpen in de sport.”

Kleine stapjes

Nu is jouw doel nog te groot om mee aan de slag te gaan. Deze gaan we dus opsplitsen in kleine stapjes, die te overzien zijn en je motiveren.

– Breek je doel op in jaardoelen (per jaar 1 doel), schrijf ze op en focus je vervolgens alleen op het doel voor komend jaar.
– Breek dit jaardoel op in doelen per 3 maanden. Een periode van 3 maanden is goed te overzien, maar lang genoeg om echt vooruitgang te zien en dichterbij je doel te komen.
– Schrijf op een groot vel je doel voor de eerstkomende drie maanden.
– Vervolgens schrijf je alle actiepunten op die nodig zijn om dit je doel te kunnen bereiken. Maak het liefst zulke kleine actiepunten dat je er meerdere per week (of zelfs iedere dag één) kan afronden.
– Plan de actiepunten in in je agenda.

Aan de slag!

Nu je je doelen hebt ingepland in je agenda is het ineens heel tastbaar geworden. Die grote droom vliegt je niet meer zo aan, maar de wetenschap dat een heleboel kleine stapjes leiden naar jouw grote doel, maakt het een stuk haalbaarder en te overzien. Daag jezelf uit om je echt je actiepunten af te werken, ook als het even niet uitkomt. Bedenk je maar: het brengt je uiteindelijk bij jouw allergrootste droom!

Evalueren en bijstellen

Tot slot is het heel belangrijk om iedere week even een momentje voor jezelf in te plannen, waarbij je terugkijkt op afgelopen week. Hoe is het gegaan? Welke actiepunten kun je allemaal afvinken? Zijn er dingen veranderd of bijgekomen die je moet verwerken in je agenda voor komende 3 maanden? Werk ze bij en stel ze bij. Je komt tenslotte gaandeweg de tijd genoeg dingen tegen die je niet voorzien had of waar je nu anders over denkt.

Zo pak je het ook aan na iedere maand, 3 maanden en ieder jaar. Heel veel succes ermee en ga voor jouw droom!

“Without a goal, it’s difficult to score”

 

2 antwoorden
 1. Astrid Noordhoek
  Astrid Noordhoek zegt:

  Hallo,

  heel goed die stap voor stap aanpak.
  Ik merk alleen iedere keer weer, dat het stellen van doelen op zich, me ook overweldigd: ik vind het ‘eng’, ben ‘bang’ dat ik het niet haal, niet realisitisch is etc. Angst is een slechte raadgever, dat weet ik. Ik vraag me af wat jouw tips hiervoor zijn.

  Gr, Astrid

  Beantwoorden
  • Gwenda | My Equine Business
   Gwenda | My Equine Business zegt:

   Hoi Astrid,

   Wat leuk om te horen dat de stap-voor-stap aanpak je zo aanspreekt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het stellen van doelen je erg overweldigd. Het demotiveert enorm wanneer je ze niet behaald, waardoor je een volgende keer wat minder enthousiast wordt over het stellen van doelen in het algemeen. Onder het mom “waarom zou het me nu wel lukken?”

   Mijn advies is om heel erg klein te beginnen, kleine successen boeken. Begin iedere ochtend met het maken van één doel voor die dag. Zorg dat het doel realistisch is, zodat het heel gek moet lopen om het doel niet te behalen. Het gaat er hierbij om dat je iedere dag een positieve ervaring krijgt met het maken én behalen van doelen. Wanneer je hier wat comfortabeler in wordt, kun je de termijn langer maken of het doel uitdagender. Zo bouw je het vertrouwen op dat het stellen van een doel niet vanuit angst hoeft, maar juist een heel voldaan gevoel kan geven.

   Ik hoop dat ik je vraag zo goed beantwoord heb, Astrid.

   Groetjes, Gwenda

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *