Aan de slag: óók zonder opleiding of ervaring!

Niet zo lang geleden kreeg ik een e-mail van Joyce met een vraag. Natuurlijk wil ik haar graag helpen. Maar, wellicht heb jij deze vraag ook wel. Daarom schrijf ik er graag een blog over om je een stapje op weg te helpen.

Joyce stelde de volgende vraag:

“Ik wil graag de kennis die ik binnen mijn vakgebied (Antoine de Bodt methode) heb delen, maar ik ben nog niet goed genoeg om bijvoorbeeld les te geven. Graag zou ik daar een opleiding voor volgen, maar ik heb nog niet de financiële middelen hiervoor. Intussen borrelt het aan alle kanten in mij om de kennis, die ik wel al heb, uit te dragen. Het lijkt me heel leuk om een breed publiek te informeren hierover! Het internet lijkt daarvoor een heel goed medium, maar hoe pak ik dat nou aan? Hoe ga ik mijn boodschap verspreiden en daarnaast, hoe gaat het iets opleveren?”

Dat is echt een hele goede vraag Joyce.

Zoals je zelf aangeeft zou je graag je vak professioneel uitoefenen. Super leuk om te horen dat je met je passie aan de slag gaat. Tegelijkertijd kan ik mij heel goed voorstellen dat je je onzeker voelt over het gebrek aan gecertificeerde scholing.

Vakinhoudelijke ontwikkeling

Je hebt besloten van je passie je werk te maken en een business te starten. Zonder betalende klanten heb je geen business. Deze klanten hebben een probleem waar jij ze een oplossing voor geeft. Maar, voordat klanten daadwerkelijk bereid zullen zijn jou hiervoor te betalen, willen ze er zeker van zijn dat jij hen op de juiste manier van een oplossing kan voorzien. Hoeveel heb jij je klanten echt te bieden? Als zij betalen voor jouw dienst, wat krijgen zij er dan voor terug?

Om hierachter te komen, zullen jouw klanten kijken naar de volgende twee vakinhoudelijke ontwikkelingsgebieden: scholing en ervaring.

Scholing

Wanneer jij nog geen grote gevestigde naam bent in jouw industrie, zullen klanten overtuigd willen worden van jouw kennis en kunde. Scholing speelt hier een grote rol in. Soms is het zelfs niet eens mogelijk om je beroep uit te oefenen zonder een specifieke opleiding. Denk hierbij aan medische beroepen of dienstverlening in de juridische of financiële sector. Joyce, bij jou is dit niet aan de orde, maar mocht dit wel bij jou het geval zijn: schrijf je dan zo snel mogelijk in voor een opleiding.

Heb je hier geen financiële middelen voor op dit moment? Grijp dan andere kansen aan om je kennis op te krikken, door met professionals een dagje mee te lopen of zelfs een stageplek te bemachtigen. Daarnaast kun je alvast literatuur die in de opleiding behandeld zal worden aanschaffen en doorlezen of workshops/clinics volgen van professionals in jouw vakgebied.

Ervaring

Naast scholing is ervaring van groot belang. Op het moment dat jij je diploma op zak hebt begint het avontuur pas. Vanaf dat moment kun jij in de praktijk gaan ervaren hoe je van meerwaarde kunt zijn voor je klanten. In de praktijk zijn problemen vaak toch nét iets anders dan in theorie. Weet jij hier goed op in te spelen? Hoe meer ervaring jij hebt en hoe meer klanten jij goed hebt kunnen helpen, hoe vaker klanten naar deze resultaten gaan kijken. Op dat moment zullen ze steeds minder naar je kennis en scholing kijken, maar zullen ze vooral vertrouwen op je geboekte resultaten. Zoals ik hierboven al aangaf, wees creatief bij het vinden van mogelijkheden om ervaring op te doen, ook als je nog geen diploma hebt. Deze mogelijkheden zijn er, maar ze komen niet vanzelf naar je toe. Wees proactief!

Spread the word

Joyce, je bruist van de energie om aan de slag te gaan en je kennis te delen met een groter publiek. Ondanks dat je nog geen diploma of leservaring hebt, wil ik alvast een tip geven en het gaat over het volgende spreekwoord: “Practice what you preach!”. Oftewel: ga je kennis als instructrice in de praktijk brengen door te vragen of je familie, vrienden, kennis en stalgenoten eens zou mogen helpen. De resultaten kun je vastleggen op video of je kunt er een leuke blog over schrijven. Dit kun je vervolgens weer delen op je eigen website of Facebookpagina.

Focus op vertrouwen

Klanten zijn niet snel bereid te betalen voor de dienstverlening van iemand die geen of weinig kennis en ervaring heeft. Wees dus wel realistisch. Begin met het delen van jouw weg, jouw ervaringen en de kennis die je al wel hebt opgedaan. Focus je op het vergaren van een trouwe groep lezers die vertrouwen hebben in jou als professional. De inkomsten zullen dan gaandeweg de tijd wel volgen wanneer jij je opleiding hebt afgerond. Geniet vooral van het proces en de vele mensen die je mag helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *